Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Offline élmény: a sárkányeregetés

Létrehozva:

Visszavonhatatlanul itt a nyár és az iskolaszünet. Legjobb, ha a gyerek a napon van, mondják félviccesen, de a mostanában tapasztalható, júniusi szellők sem jönnek rosszul, ha egy több évszázados hobbira, a sárkányreptetésre hangolnánk rá a csemetét. 

A 80-as években gyakran mentünk ki a rétre vagy csak a lakótelepi hatalmas parkolóba, hogy saját készítésű papírsárkányunkat szélnek eresszük, manapság azonban annyira már nem hétköznapi program ez, mint akkoriban. Akik rákapnak, azok szinte mániákusan foglalkoznak vele. Fesztiválokat, versenyeket szerveznek, elképesztőbbnél elképesztőbb vizuális ötleteket valósítanak meg a saját papírsárkányukon. Mára szubkultúrává lett a sárkányozás, egy csipet sporttal és művészettel fűszerezve.

De mielőtt belemennénk, hogy milyen előnyei is lehetnek a sárkányeregetésnek a 21. században, és hogyan készíthetjük el saját papírsárkányunkat, utazzunk kicsit vissza az időben, és pillantsunk rá a papírsárkányok eredetére:

Sárkányt a sárkányosoktól

A feljegyzések szerinti első sárkány, amely az i.e. 400-as években valahol Kínában emelkedett a levegőbe, ugyan fából készült és formáját tekintve madárhoz hasonlított, mégis a zsinóros papírsárkányok ősének tekintjük. Anyaga ellenére akár napokig is képes volt a magasban maradni. Kínából indulva elterjedt egész Ázsiában. 

Európába való felbukkanásának körülményeit homály fedi, mert bár valószínűsíthető volt, hogy a kínai kereskedőkkel jutott el ide, később kiderült, hogy már jóval korábban ismerte kontinensünk is a papírsárkányt. A 13. században a római hadsereg zászlóként használta a sárkány fejű, hosszan lobogó testű és farkú valamit, ami leginkább egy kicsinosított szélzsákra emlékeztetett, és tekinthetünk rá úgy, mint az első európai papírsárkányra.

Az 1500-as évekre már Ázsia-szerte ismert volt, 1700-ra pedig Európában annyira elterjedt, hogy például Franciaországban rendelet szabályozta a közparki használatát, mivel az egymással rivalizáló sárkányreptetők gyakran összekülönböztek. A hadászatból tehát a hétköznapi élet, a szabadidős tevékenységek részévé vált, de ezzel még messze nincs vége a történetének. Formája, felhasználási területei ugyanis folyamatosan változtak, az emberek fantáziája egyre több területen ismerte fel a sárkányeregetés előnyét.

Multifunkciós találmány

Nem csak játékszer lett, de tudományos kísérletek eszközeként vagy munkavégzés segítésére is bevetették. Csak néhány érdekes példa, a teljesség igénye nélkül, hogy mi minden jutott eszébe a kor emberének a papírsárkányok hasznosíthatóságáról: 

1749-ben például Alexander Wilson író és Thomas Melville filozófus kísérleteként hőmérőt emelt vele a magasba, megmérve, megváltozik-e a hőmérséklet, ha nem a földön állva mérjük. 1799-ben repülési kísérletekhez és aerodinamikai elméletek alátámasztásához vetették be, alig 30 évvel később pedig George Pocock a Char Volant nevű kocsiját vontatta vele, majd 1846-ban egy mindössze 10 éves fiú első ízben repítette át a zsineget a Niagara Vízesés felett, amely ötlettel a későbbi hídépítési munkák új korszakát nyitotta meg. 1887-ben egy meteorológus első alkalommal készített légi felvételt egy sárkányra erősített fényképezőgéppel, majd katonai megfigyelésre is alkalmazták. Polinéziában pedig a pálmalevelekből készítenek sárkányokat, amiket a mai napig is horgászatra használnak. 

A lista nagyon hosszan folytatható még, egészen a sárkányrepülők és ejtőernyők feltalálásáig, amelyek szintén a sárkányreptetés technikai ötletén alapulnak. Nehéz nem asszociálni a mai drónokra is, amelyek hőmérsékleti adatokat gyűjtenek, felvételeket készítenek madártávlatból, vagy akár permeteznek. 

Praktikumból szórakozás

A sárkányozás tehát évezredek alatt nőtte ki magát, miközben a technikai fejlődés ugyan elhaladt mellette, hobbiként, szabadidős programként mégis sokak életében megmaradt. Olyannyira, hogy világszerte sok helyen szerveznek a papírsárkányozó közösségek programokat, versenyeket vagy fesztiválokat. 

Hazánkban a Zebegényi Sárkányfesztivál volt a fő program a sárkányeregetés szerelmesei számára. A múlt idejű fogalmazás oka, hogy 2019. szeptemberében tartották az utolsó fesztivált, az utána következő évben a koronavírus okozta világjárvány miatt maradt el, majd kiderült, hogy az addigi, a programot befogadó terület nem áll tovább a közösség rendelkezésére. A siker azonban beírta magát a hazai papírsárkányozás történelmébe, hiszen a fesztivál 9 év alatt közel 50.000 látogatót vonzott. Ahogy a fesztivál Facebook-oldalán olvasható, az egészen pici gyerekektől az egészen szuper nagyszülőkig itt mindenki jól érezhette magát.

A jó hír: bárki bármikor elkezdheti

Aki az interneten látható milliónyi színes és vidám kép láttán kedvet kap, hogy belekezdjen a saját sárkánykészítésbe, vagy bevezesse gyermeke életébe ezt a játékot, nem kell, hogy hosszan készüljön rá vagy hatalmas energiákat és költségeket vessen be. Néhány papírdarab, hurkapálcika és zsinór elég lesz! A papírsárkány díszítési lehetőségei a végtelenbe mutatnak, ki-ki fantáziája szerint „felturbózhatja”. Még egy olló vagy kiskés, valamint ragasztó szükséges, és bárki már akár ma elkészítheti első saját sárkányát – a fejlesztésére, tökéletesítésére pedig előtte áll az egész nyár. 

A munkának természetesen nem kell magányosnak lennie, családok vagy baráti társaságok, munkahelyi kollektívák egyaránt belekezdhetnek. Könnyen rá lehet kapni, és kreatív ötletekkel színesíteni a palettát. Úgy elszalad vele a nyár, hogy észre sem veszi a gyerek, hogy nem folyton a képernyő előtt ült.

Legnépszerűbb cikkeink