Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

25 éve halt meg Cousteau kapitány

Létrehozva:

A francia Jacques-Yves Cousteau, a nagyközönség által csak Cousteau kapitányként ismert tudós, felfedező, író és Oscar-díjas filmes egész életét a tengerek titkai felderítésének, az óceánok védelmének szentelte, filmjein és könyvein nemzedékek nőttek fel. Huszonöt éve, 1997. június 25-én hunyt el.

Cousteau kapitány hajójának fedélzetén, jellegzetes piros kötött sapkájában a trópusi tengerektől a sarkvidéki jeges tengerekig mindenütt felbukkant, folyókban és tavakban is végzett ökológiai megfigyeléseket, eljutott a Nílustól az Amazonasig, a Titicaca-tótól az észak-amerikai Nagy-tavakig. Amikor 1991-ben végighajózta a Dunát, megszakította útját Budapesten.

Jacques-Yves Cousteau egy Bordeaux melletti faluban, Saint-André-de-Cubzacban született 1910. június 11-én. Húszévesen vették fel a Francia Tengerészeti Akadémiára, majd egy Toulonban állomásozó hadihajón kezdett merülni a mai búvárszemüvegek ősével, s a szemei előtt feltáruló tenger alatti élővilág örökre lenyűgözte. A második világháború idején részt vett az ellenállásban, tevékenységéért több kitüntetést kapott.

Rendkívül termékeny író is volt, kutatásairól, tenger alatti élményeiről több mint 50 könyvet írt és több mint 120 filmet forgatott. 1952-ben ő jegyezte a National Geographic folyóirat első „tengeri” cikkét. Víz alatti kutatásairól úttörőnek számító felvételeket készített, amelyekkel tömegeket vonzott a mozikba, illetve emberek millióit ültette a tévékészülékek elé.

Cousteau-t 1972-ben Becsületrenddel tüntették ki, 1988-ban a Francia Akadémia is tagjai közé választotta. 1985-ben az amerikai Elnöki Szabadság-érdemrendet vehette át. A csapások és kudarcok nem törték meg, pedig utódjának tekintett kisebbik fia, Philippe repülőszerencsétlenségben halt meg, párizsi szabadidőparkja csődbe ment. Jacques-Yves Cousteau 1997. június 25-én szívrohamban halt meg, a Notre Dame-katedrálisban búcsúztatták, hamvait szülőfalujában helyezték végső nyugalomra. Mexikóban 2009-ben szigetet neveztek el róla, a 2016-ban bemutatott, életéről szóló A mélység kalandora című játékfilmben feleségét, az első női búvár Simone Melchiort Audrey Tautou személyesítette meg. Nyomdokaiba lépett legidősebb unokája, Fabien Cousteau is, aki 2014-ben nagyapja rekordját megdöntve 31 napot töltött a Florida Keys szigetcsoport közelében, 20 méter mélyen lévő Aquarius víz alatti laboratóriumban.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink