Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Fesztelen, de nem nettelen nyár

Létrehozva:

Három tényező adott jelenleg egy alapból offline felcseperedett szülő számára: a gyerek, a nyár és az internet. Jó lenne nem csak ellavírozgatni az online világban, hanem tudni azonosítani a veszélyes helyzeteket csakúgy, mint az előnyöket.

Emellett az sem ártana, ha a gyerek nem a számítógép előtt ülve töltené az egész nyarat. Ám irányt mutatni egy gyereknek olyan szülőként, akinek minden nyári szünete, egész gyerekkora offline volt – legalábbis próbatétel. Az erre kidolgozott programok segítenek tájékozódni a digitális világban és kapaszkodókat adnak egy olyan kultúra elsajátításához, amiben a gyerek nem sérül, hanem épül.

A legfontosabb elfogadnunk, hogy a mai gyerekeket más környezet hatások érik, számukra a digitális világ és kultúra is meghatározó elem. Az elfogadást követheti a „tanuló üzemmód”, amikor maguk a szülők és a nevelők csodálkoznak rá erre a világra, megismerik azt, majd kíváncsian figyelik a gyereket, hogy támogatni tudják őt.

Ám nincs minden gyerekre és minden helyzetre adható tanács! Valójában tíz éves korig lenne ideális távol tartani a gyerekeket a digitális eszközöktől, ám ha mégis használják, akkor azt kizárólag szülővel együtt tegyék! Ebben az időszakban modellként van jelen a szülő, példát mutat minden cselekedetével, figyelmével, vagy annak hiányával. Ha nem tudunk mellettük lenni, akkor tartsuk távol őket az internettől! A Google Family Link, vagy a Screen time applikációjában be tudjuk állítani a korlátokat, de ez nem pótolhatja a közösen töltött időt és beszélgetést a szülő és a gyerek között! Utóbbiak jó alkalmak lehetnek arra, hogy megismertessük a gyerekkel a biztonságos internetezés szabályait.

De mik azok? – ugye. A www.saferinternet.hu oldalon találjuk a Légy az internet ásza! programot, ami kompletten megválaszolja a kérdést, még egy videójáték is segít az oktatásban. Készíthetünk digitális házirendet, amiben rögzítjük, hogy hogyan fogjuk kezelni családilag a digitális térben való aktivitásokat a fejlődés, a szórakozás és a minél kevesebb konfliktus érdekében. Megállapodás kiterjedhet a képernyőhasználatra kijelölt időtartamra és helyiségekre; hogy együtt, külön, autóban igen vagy nem bámuljuk-e a felületet. Kiemelten fontos felállítani a szabályokat a képek és személyes adatok digitális megosztásáról: kiről, hova tehet és nem tehet fel valaki fotót, mit lehet és nem lehet közzé tenni, stb! Ugyancsak rögzíteni kell az online térből letöltés szabályait, vagyis hogy kinek kell engedélyt kérnie kitől, melyek a megengedett esetek, és valamennyi felmerülő részletet. Az interneten természetesen számos ötlet elérhető.

A www.digitalisgyermekvedelem.hu oldalon szülőknek szóló útmutatókat is találunk az online világ biztonságosabbá tételéhez és egy remek online kurzus is várja a nevelőket. Ideális esetben 10 és 14 éves kor között a szülő menedzserként van jelen, célokat segít kitűzni, segíti a mindennapi feladatokat, ellenőriz és egyre nagyobb teret enged a gyerek folyamatosan fejlődő képességeinek kibontakoztatásához. Figyeljük meg például, hogy mivel játszik! Ebben segít a pegi.info, ahol egy, a szülőknek szánt, részletes videójáték információs adatbázist találhatunk.

A szülőknek a facebookon található Tudatos Digitális Szülő program segíthet a folyamatosan lépéstartásban. A programban e sorok írója öt gyermek édesanyjaként és digitális andragógusként segíti az érdeklődőket.

Ha a gyerekeknek élő offline kapcsolódásaik vannak, amiben ki tudják fejezni az érzéseiket és el vannak fogadva, ahol megszabadulhatnak a feszültségüktől és megtanulják kezelni az indulataikat – nagy baj már nem lehet. Szelíd határszabással tudjuk megmutatni nekik a digitális élet korlátait és terelni őket a hasznos információk felé. A neten a Kapcsolódó nevelés eszköztára nyújthat kiváló segítséget a www.kapcsolodoneveles.hu oldalon.

Legnépszerűbb cikkeink