Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

„Öngyilkosság, ha valaki nem oltatja be magát”

Létrehozva:

Összesen 165 napot volt kórházban Bányai Gábor fideszes országgyűlési képviselő. Ha valaki, ő biztosan tudja, mit jelent az, ha hónapokig nem tud a szeretteiről, sőt, a világról se semmit. Kiderült, az sem biztosíték, ha valaki átesett a koronavíruson, és lélegezetőgépen volt. Most megkapta a koronavírus elleni vakcinát is. Laptársunk, a 168.hu a többi közt arról is kérdezte, megéri-e beadatni az oltóanyagot.

Július 23-án tért haza az otthonába a fideszes országgyűlési képviselő, aki akkor több mint 150 napot töltött kórházban a koronavírus miatt. Bányai Gábor február 24-én került lélegeztetőgépre a kiskunhalasi kórházban, akkor már mélyaltatásban volt. Március 13-án Szegedre szállították át, ahol előfordult, hogy egy időben már öt különböző géppel küzdöttek az életéért. A politikus azt írta: félelmetes és viszontagságos út volt. Már akkor is tudta, még hosszú hónapok állnak előtte, mire teljesen visszatér régi önmagához, de nagyon boldog, hogy ezt az utat már otthon járhatja végig. 

Hogy érzi magát?

Most megint kórházban voltam a post-COVID tünetekkel, az sem egyszerű. Pont olyan rossz, mint a COVID. Klinikán voltam ott, ahol megmentettek, vissza kellett mennem, mert a vérnyomásomat szétverte a vírus.

Nem is volt gond előtte a vérnyomásával?

Volt, de kezelt volt a vérnyomásom, normális volt. Aztán a tüneteket a gyógyszerek is súlyosbították. A lényeg, hogy miután kijöttem, 220 fölé ment a vérnyomásom, az már életveszélyes volt.

Látom, hogy kapott oltást is már.

Szlávik doktor azt mondta, annyira sok az antitest bennem, és a memória T-sejtek is emlékeznek, hogy nekem nem kell oltás másfél évig, de ha tartok a delta variáns miatt, akkor a Janssent ajánlja, hogy azzal oltassam be magam. És az volt a kórházban Szegeden, úgyhogy ott megkaptam.

Ezekre a postcovid tünetekre nincs segítség?

Nem tudom, mit lehet kapni az ízületi fájdalmakra, mert nekem súlyos izomvesztésem volt, ezek ellen nincs mit tenni. A vérnyomást beállították, a tüdővizenyőt megszüntették vízhajtóval, de nagyjából még most is kb. 50 százalékos vagyok. De a rehabilitáció egy évig el fog tartani, azt mondták. Nagyon hosszú idő. A postcovid időszak nagyon nagy megterheléssel jár.

Javasolja az oltást?

Én nyakig benne voltam, tudom, mit beszélek. Öngyilkosság, ha valaki annyira magabiztos, hogy nem oltatja be magát. Mert van, aki sose fogja elkapni, ez tény. De van, aki igen. Engem gyakorlatilag megölt kétszer, úgy hoztak vissza a klinikai halálból. Ez nem játék. Én a gyerekeim, és magam miatt is azt mondom, hogy ha valakinek életcéljai vannak, meg családja, meg jó hivatása, annak gondoskodni kell arról, hogy tudja teljesíteni. Eddig nem tudtam beoltatni magam. Amikor februárban gépre kerültem, másnapra volt időpontom oltásra, és az nekem elmaradt. Bár hamarabb kaphattam volna, decemberben.

Akkor még csak az egészségügyiseket oltották. A gyerekei kaptak oltást?

Persze ők még március-áprilisban megkapták, vagy nem is tudom, mikor, mert nekem fél év kiesett az életemből, nem tudom már, hogy mikor volt, nem tudok pontos dátumot mondani. De a legkisebb kivételével mind megkapták, a kicsi még csak nyolcéves, ő még nem kaphat.

bánhidi emese / 168.hu

Legnépszerűbb cikkeink