Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ukrajna melletti tüntetés lesz szombaton Budapesten

Létrehozva:

Szombaton lesz a második évfordulója annak, hogy Oroszország támadást indított Ukrajna ellen.

Az Oroszország által immár két éve indított háború naponta szedi áldozatait. Putyin terrorista állama nemcsak a fronton folytat harcot, hanem folyamatosan gyilkos tűz alatt tartja Ukrajna lakosságát, lakott településeit, infrastruktúráját – olvasható a Ruszkik haza! Legyen béke és szabadság! elnevezésű tüntetés beharangozójában. Az eseményt az Európához Tartozunk Egyesület, a Momentum és ukrán civilek kezdeményezték, a közös demonstráció szombaton, 15 órakor kezdődik, a tervek szerint a Városháza térről az orosz nagykövetség elé vonulnak.

Napról napra több ártatlan életet veszítünk el, ukrán városokat és falvakat rombolnak le, ukránok millióinak dől össze a sorsa. Nem szabad hozzászoknunk a háborúhoz, ez a tragédia nem válhat csupán egy átlagos napi hírré. Ezért emlékeztetnünk kell a világot – az ukrán nép folytatja a nehéz és kimerítő küzdelmet a szabadságért és a világ terrorizmustól és diktatúrától való megszabadulásáért – olvasható a felhívásban.

A teljes körű invázió kezdetének évfordulójára időzítették a rendezvényt. Meg akarják ugyanis mutatni, hogy hány magyar ember segíti szívvel és tettekkel Ukrajnát a szükség idején, miközben „a kormányzati propaganda két éve elhazudja a szabadságáért és függetlenségéért küzdő Ukrajna és kisebbségei, így a kárpátaljai magyarság szenvedését. Elhallgatják a népirtást, azt is, hogy Oroszország nem hajlandó visszaengedni a hazájukba a családjuktól elszakított, elhurcolt ukrán gyermeke ezreit” – fogalmaznak a szervezők.

A tüntetés menete:

  • 15 órától: a Fővárosi Önkormányzat és az ukrán nagykövetség közös kiállításának megnyitója
  • 16 órakor:  a Városháza térről elindulnak a tüntetők
  • 17 órától a tervek szerint az orosz nagykövetség elé érkeznek a résztvevők (Andrássy út – Bajza utca sarok)

Az eseményen felszólal:

  • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
  • Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere
  • Petrovszka Viktória, az Egység Ukrán Egyesület elnöke, a Fővárosi Ukrán Önkormányzat tagja
  • Vova Geizer zenész, az ukrán Shablya együttes frontembere
  • Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője

Az esemény házigazdája Tompos Márton, a Momentum alelnöke, országgyűlési frakcióvezető-helyettese.

Tüntetést tüntetés követ Budapesten a hétvégén

Vasárnap azaz február 25-én 15 órától ellenzéki tüntetés lesz a fővárosban. A demonstrációt a DK szervezte a közvetlen elnökválasztás mellett és Orbán Viktor miniszterelnök „pedofilhálózata ellen” – olvasható a Demokratikus Koalíció közleményében. Mint írták, az ellenzék vezető politikusai mellett Iványi Gábor lelkész is felszólal a négy ellenzéki párt közös tüntetésén, a Parlament előtt.

(Kiemelt kép: Ukrajnából érkező fehérorsz menekültek várakoznak a barabási melegedőben, hogy egy busz elvigye őket Varsóba. Barabáson, 2022. február 27-én. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

Legnépszerűbb cikkeink