Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Legalább két ember jelen volt azon a tüntetésen, amit a Karmelita elé szerveztek Svédország NATO-csatlakozásának elutasítása ügyében

Létrehozva:

Néhányan tüntettek a Karmelita előtt, ahova péntek délelőtt érkezett meg a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon Svédország NATO-csatlakozásáról – írja a 444.

A tüntetésen részt vett egy nő, aki angol nyelvű, semleges Svédországot és Magyarországot óhajtó táblát tartott fenn, valamint Nagy Zsolt állt orosz zászlóval. A férfi a szélsőjobboldali Mi Hazánk országgyűlési képviselőjelöltje volt a 2022-es választáson, és ő az, aki orosz zászlót feszített ki tavaly februárban a kommunista Munkáspárt „Békét Oroszországgal! Le a háborúval! Le az inflációval!” címmel tartott tiltakozó gyűlésén.

Akkor a lap interjút készített Nagy Zsolttal, aki elmondta: Toroczkai László pártelnöknek megüzente, hogy győzze meg az országgyűlési képviselőket a finn és a svéd NATO-csatlakozás elutasításáról. Úgy tűnik ez a véleménye mellett azóta is kitart, bár a Mi Hazánkból nem sokkal később távozott.

Magyarország utolsóként ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását

A Fidesz megvárta a svéd és magyar miniszterelnök találkozóját a szavazással. Bár lett volna lehetőségük rá, sem a Fidesz, sem a a KDNP-frakció nem vett részt azon a rendkívüli parlamenti ülésen, ahol a svéd NATO-csatlakozás kérdését vitatták volna meg február elején.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a török parlament már megszavazta a svédek csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, így utolsó szavazóként már csak Orbán Viktor miniszterelnökön múlik a svédek NATO-csatlakozása.

Szijjartó Péter magyar külügyminiszter többször is azt hangoztatta, hogy nem a magyar parlament lesz az utolsó, amely megszavazza a kérelem elfogadását. Novák Katalin még köztársasági elnökként tavaly a NATO brüsszeli székházában tartott nemzetközi sajtótájékoztatón szintén arról beszélt: nem Magyarország lesz az utolsó, amely jóváhagyja Svédország NATO-tagságát.

A kormányinfón Gulyás Gergely elmondta az ATV kérésére válaszolva: „a kormány támogatja a csatlakozást, de bizalomépítésre lenne szükség.”
és azt szeretnék, ha svéd miniszterelnök Magyarországra jönne.

A svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson akkor azt mondta, hogy :

„a NATO-tagságról nincs mit tárgyalni többé, Svédország pedig „nagyon hamar” a katonai szövetség tagja lesz.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Karmelita kolostor. Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink