Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Jön a svéd kormányfő

Létrehozva:

A svéd kormányfő szerint magyar részről erős akarat mutatkozik a svéd NATO-csatlakozás véglegesítésére, úgyhogy Budapestre jön.

Magyar részről „erősnek tűnik az akarat” Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére – jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn Varsóban, jelezve egyúttal, hogy budapesti látogatásra készül.

„Budapestre megyek, az időpontot annak megerősítése után közöljük” – válaszolta Kristersson a Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a svéd NATO-csatlakozást érintő újságírói kérdésre. Elmondta: az elmúlt hetekben már többször egyeztetett a magyar miniszterelnökkel.

„Úgy tűnik nekem, erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére” – fogalmazott. „Már most várom a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen” – tette hozzá Kristersson.

Donald Tusk ezzel kapcsolatban kijelentette: megbocsáthatatlan hiba lenne, amennyiben egy NATO-tagállam megakadályozná egy másik, a közös biztonságunkért aktívan dolgozni kész állam tagságát. Arról biztosította svéd hivatali partnerét, hogy ez ügyben számíthat Lengyelország és személyesen az ő teljes körű támogatására.

A megbeszélés egyéb témáiról Tusk elmondta: a svéd kormányfővel pontosan ugyanaz a véleményük az ukrajnai orosz agresszióról, Ukrajna támogatásáról, a transzatlanti kapcsolatok fenntartásának szükségességéről.

Kristersson kitért Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető múlt heti halálára is. Úgy ítélte meg: ezért a teljes felelősség Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli. Közölte: Svédország azt szeretné, hogy Navalnij halálára reagálva az Európai Unió fontolja meg újabb szankciócsomag bevezetését Oroszországgal szemben.

(A NATO, Svédország és Finnország zászlói illusztráció. Fotó Jakub Porzycki/NurPhoto via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink