Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Leállt az infarktusellátás az Uzsokiban

Létrehozva:

Az egészségügyi államtitkár szerint azért nincs elég nővér a fővárosi kórházakban, mert magasak az albérletárak.

A zuglói Uzsoki Utcai Kórház határozatlan ideig nem tudja fogadni a kardiológiai betegeket. Az intézmény orvosigazgatója azt írta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak, hogy „humánerőforrás gondok” miatt nem tudják biztosítani a betegek ellátását. Kevés a nővér, de az egészségügyi államtitkár szerint már gondolkodnak a megoldáson.

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző is posztolt erről a Facebook oldalán. Mint írta, „ez egy elég rossz hír, az Uzsoki Utcai Kórház eddig azért még működőképes volt, most egy alapszakmai ellátás szűnik meg ott határozatlan ideig. A kardiológiai osztály gyakorlatilag a súlyos betegek tekintetében leáll, nem lesz infarktusellátás, de egyéb komolyabb ellátás sem. Szívizominfarktus ellátás és a súlyos kardiológiai betegek ellátást egy fővárosi, megyei szintű kórház nem tudja biztosítani. Ott, ahol a munkaerő a leginkább elérhető, ez nem megy, mi lehet a helyzet vidéken? Itt tart ma az egészségügyi ellátás!”

A betegeket a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjában, a Betegápoló Irgalmas Rendi Kórházban, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben, és a Honvédkórházban látják majd el – olvasható az Economx oldalán.

A Uzsoki Utcai Kórház orvosigazgatója a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak (NNGYK) küldött levelében indoklásként azt írta, kardiológiai osztályon és a kardiológiai őrzőben nem tudják biztosítani a koronária intervenciót humánerőforrás gondok miatt, ezért ezeket a szolgáltatásokat lemondják.

 Az államtitkár szerint a magas albérletárak miatt nincs elég nővér a kórházakban

Január elején 20 kórház jelentett be leállást, majd újabb tucatnyi intézmény jelezte, hogy nem tud ellátni bizonyos betegeket. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az InfoRádióban azt mondta, keresik a megoldást a nővérgondokra. Szerinte Budapesten a legmagasabb a nővérhiány, ennek az oka pedig az, hogy az albérletárak sokkal magasabbak Budapesten, mint bárhol máshol. Orosházáról nem fog senki följönni, hogy 200 ezerrel többet fizessen ki albérletre. Ez a helyzet, ezzel kell kezdenünk valamit és fogunk is – mondta Takács Péter. Nővérszállás mellett egy albérlet-támogatási program is szóba jöhet.

A tavaly év végi kórházigazgatói leváltásokkal kapcsolatban azt mondta az államtitkár új kiválasztási rendszert szeretnének kórházakban. Tizenheten voltak, akik életkor miatt nem lehetnek tovább a kórházigazgatói székben, de a kórházban szakorvosként dolgozhatnak, akár még osztályvezetők is lehetnek, vagy tudományos igazgatók, vagy egyéb területre elmehetnek, de első számú vezetők nem lehetnek.

Hét olyan kollégától köszöntek el, akinek a vezetői teljesítményével voltak elégedetlenek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: unplash)

Legnépszerűbb cikkeink