Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gazdagrétről kapott éles bírálatot Balog Zoltán

Létrehozva:

A gazdagréti református lelkipásztor az istentiszteleten üzent Balognak Zoltánnak.

Nem alkalmas az egyházkerület vezetésére Balog Zoltán – erről beszélt a gazdagréti református lelkipásztor a vasárnapi istentiszteleten. A Hvg azt írja, Thoma László, a Gazdagréti Református Gyülekezet vezető lelkipásztora a vasárnapi igehirdetése alkalmával fejtette ki, hogy Balog azzal, hogy a személyét ért támadást az egyház elleni támadásnak minősítette, bűnt követett el, és nemcsak a zsinat éléről, hanem püspöki címéről is le kellett volna mondania.

Ahogy arról beszámoltunk, Balog Zoltán beismerte, hogy amikor kikérték a véleményét a bicskei pedofilügyben ügyben, ő úgy nyilatkozott, hogy K. Endre megérdemli a kegyelmet.

Thoma László gazdagréti református lelkipásztor szerint Balog Zoltán bűnös

„Kifejezhetjük, hogy azt gondoljunk, egy politikus mindig az marad, így jelenlegi püspökünk nem alkalmas arra, hogy a református egyházunkat, egyházkerületünket vezesse. Kifejezhetjük, hogy ha valóban belátja tettei súlyát, szerepének megosztó voltát, az egyházunk közösségének azzal segítene a legtöbbet, ha belátná, mennyit árt, és lemondana vezetői tisztségéről” – áll Thoma Lászlónak a Gazdagréti Református Gyülekezet vezető lelkipásztorának a vasárnapi istentisztelet alkalmával elmondott igehirdetésében.

Thoma a fentieket azzal vezette fel, hogy elmondta, vétkezett egyházuk egyik legfőbb vezetője, aki bár visszatért a politikai pályáról a lelkészi, püspöki szolgálatba, nem tud nem politikusként működni. Ugyan bocsánatot kért és a zsinat lelkészi elnökségéről is lemondott, ám megmaradt püspöknek, és ennek következtében semmi sem változott.

„Vétkezett egyházunk egyik legfőbb képviselője. Mert bár visszatért a politikai pályáról a lelkészi, püspöki szolgálatba, nem tud nem politikusként működni. Vétkezett s bár részben bocsánatot kért s lemondott a zsinat lelkészi elnökségéről, de nem mondott le a püspökségről, továbbra is ugyanúgy döntéshozó tagja a zsinatnak, az egyházkerületünk vezetője, azaz semmi változott, ugyanúgy mélyen meghatározza a közegyházi működést. Nem az egész egyházat támadták, hanem a személyét s ezt ő az egész egyházat érintő támadásnak minősítette. Ez bűn, ami az anyaszentegyház egész közösségét érinti. De nem csak most, hanem az elmúlt években folyamatosan vétkezett, mert nem lehet a politikát ennyire belekeverni az Isten népe működésébe.

De vétkeztek azoknak a gyülekezeti közösségeknek a presbitériumai is, akik egy politikust megválasztottak püspöknek ezelőtt 4 évvel. A felelősség az Övék is”– hangzott el a vasárnapi istentiszteleten.

A beszéd végén pedig feltette magának és gyülekezetének a kérdést, hogy miként lesz ebből megtérés, megújulás? Más helyett ugyan nem lehet megtérni, de több mindent kifejezhetnek. „Kifejezhetjük először is a mélységes együttérzésünket az érintett ügy áldozataival. Mindenkivel, akit gyermekként bántottak, akiket nem védtek meg, akiktől jó ideig nem kértek bocsánatot, akiknek a szenvedését, fájdalmát csak fokozta ez a mostani helyzet” – mondta Thoma László, majd ezt követően mondta el a Balog távozásának szükségességével kapcsolatos gondolatait.

Balog Zoltán a múlt hét nagy részében még a Magyarországi Református Egyház legfőbb vallási méltósága volt, pénteken jelentette be a lemondását a zsinat lelkészi elnökének posztjáról, miután kiderült, hogy jelentős szerepet játszott a Novák Katalin államfő és Varga Judit politikai bukását eredményező kegyelembotrányban.

(Kiemelt képünkön: Balog Zoltán református püspök. Fotó: Balog Zoltán hivatalos Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink