Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

L. Simon László: morálisan az a helyes, ha Balog Zoltán lemond

Létrehozva:

L. Simon László példaértékűnek nevezte Novák Katalin felelősségvállalását azzal, hogy lemondott, a volt múzeumigazgató ugyanezt várja el Balog Zoltántól is.

Egyre látványosabban engedi el Balog Zoltán kezét a kormányzati propagandamédia – írta a Népszava. Szerdán a Hír TV vendége volt a Nemzeti Múzeum éléről eltávolított L. Simon László, akit 2023. november 6-án Csák János miniszter menesztett az úgynevezett „gyermekvédelmi törvény” megsértésére hivatkozva. A volt múzeumigazgató szerint egyetlen emberen múlt, hogy lemond-e Balog Zoltán a pedofilbotrány miatt, magán Balog Zoltánon.

A műsorban Gajdics Ottó Pesti-srácok díjas újságíró arról beszélt, hogy az eddigi lemondások – utalva Novák Katalin államfőre és Varga Judit volt igazságügyi miniszterre – élénk vitát generáltak. Ahogy az is, hogy a református egyház döntéshozó grémiuma nem engedte lemondani Balog Zoltánt. L. Simon László erre leszögezte, az esperes-gondnoki értekezlet nem egy döntéshozó grémium volt, majd a zsinat lesz az – olvasható a Telex összegzésében.

„Gyakorlatilag egyetlen egy emberen múlott, hogy Balog Zoltán püspök marad vagy nem: magán Balog Zoltánon”. L. Simon László szerinte az, hogy felajánlotta a lemondását egy olyan testületnek, ami nem rendelkezik döntési jogkörrel, egy nehezen értelmezhető kérdés.

A volt intézményvezető úgy véli, Novák Katalin példaértékű döntést hozott azzal, hogy vállalta a felelősséget és lemondott. Ha viszont Balog Zoltán tanácsolta neki, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját segítő helyettes kegyelmet kapjon, akkor a felelősség egyértelmű és az a morálisan helyes, ha ő maga is lemond – jelentette ki.

Mint azt korábban megírtuk, több lelkész már jelezte, hogy felajánlja fizetéskiegészítését a bicskei áldozatoknak amíg Balog Zoltán le nem mond. A Nemzeti Múzeum menesztett főigazgatója szerint ez azt sugallja, hogy többen megkérdőjelezik a döntést morálisan. „Anélkül, hogy én pálcát törnék a feje fölött, fölhívnám a figyelmet arra, hogy az egyház meghatározó tagjai miképpen gondolkodnak. Szerintem ez is jelzésértékű” – fogalmazott L. Simon László.

Az ügy egyik kulcsmomentumára is felhívta a figyelmet L. Simon László a televíziós beszélgetés során: felidézte Balog Zoltán ominózus kijelentését, mely szerint a püspök nem akarta, hogy az egyházat támadás érje a történtek miatt. Csakhogy, mint azt L. Simon László leszögezte, még „baloldali, ellenzéki újságírók részéről” sem az egyházat érte bírálat, hanem konkrétan Balog Zoltán döntését. „Innentől fogva viszont, hogy el lehet bújni egy egyházi testület mögé, az egész ügyet az egyházra is rávetítik, innentől kezdve az egyházat fogják számonkérni, hogy hogy maradhatott püspök” – jelezte, hozzátéve, a zsinati testületnek kell majd döntést hoznia arról, hogy le akarja-e zárni a botrányt.

(Kép forrása: L. Simon László. fotó: Bazánth Ivola)

Legnépszerűbb cikkeink