Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ózd városa visszavonta Balog Zoltán díszpolgári címét

Létrehozva:

Balog Zoltán számára 2014-ben adományozta Ózd városa a díszpolgári címet. Most pedig visszavonták tőle.

Zárt ajtók mögött tárgyalta Balog Zoltán református püspök díszpolgári címének visszavonását Ózd város önkormányzatának képviselő-testülete május 31-én a városháza nagy tanácstermében. Mint a város portálja beszámol róla aképviselő-testület még 2014-ben adományozta neki a kitüntetést. Akkor Balog politikusként nem vette át a díjat, 2023-ban azonban püspökként már tavaly elfogadta – szúrta ki a Telex.

A kegyelmi ügy miatt veszett Balog Zoltán díszpolgári címe

„A kegyelmi ügy kapcsán kirobbant botrányban való érintettsége miatt a Balog Zoltánnak korábban odaítélt díszpolgári címet Ózd Város Önkormányzata a mai napon teljes egyetértésben visszavonta”

– mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Mint emlékezetes, Balog püspök tanácsadóként támogatta K. Endre, egy bicskei és református elítélt kegyelmi ügyét. K. Endre volt az, aki V. János, vagyis a bicskei gyerekotthon pedofil vezetőjének munkatársa volt, és a gyerekekre helyezett nyomással segített volna az ügyet eltussolni, sőt később hangfelvételek bizonyították, hogy még a szabadulása után is próbálta győzködni, befolyásolni az egyik tanút.

Mindez nem sikerült, és Balog Zoltán később egyre kellemetlenebb helyzetekbe került, hiszen magyarázatot nem adott tettére, vonakodott megválni a pozícióitól, és azt is deklarálta, hogy csak az egyházától és nem az áldozatoktól kér bocsánatot az ügy miatt.

Végül Balog Zoltán – a jobboldali véleményvezérektől is érkező nyomás miatt – a zsinati lelkészi elnöki pozíciójáról lemondott, de püspöki címét megtartotta. A református egyházban azóta is többen élesek kritizálták a püspököt, hiszen korábban a reformátusokat elkerülték a súlyos pedofilügyek, de a máig megmagyarázatlan kegyelem nagyon rossz színben tűntette fel országszerte a közösséget.

(Fotó: Balog Zoltán Református püspök-lelkipásztor Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink