Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bayer Zsolt szerint Balog Zoltánnak mennie kell

Létrehozva:

A Pesti Srácokot vezető Huth Gergely után Bayer Zsolt, a Fidesz első számú publicistája is beleszállt Balog Zoltán református püspökbe. Bayer kiállása általában nagyon nagy jelentőséggel bír, Novák Katalin lemondása előtt fél nappal ő volt az, aki a Magyar Nemzetben megjelent cikkében nyilvánosan magyarázatot kért a köztársasági elnöktől – írja a Telex.

Bayer most azt írja: „Huth Geri megírta – s mindenkinek meg kell értenie.

Aki nem érti, vagy nem akarja megérteni: mehet.”

Bayer idéz Balog keddi nyilatkozatából, ami így szól: „A Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó testülete, a zsinat lelkészi elnökeként, az Elnökségi Tanács nevében mára összehívtam egyházunk összes esperesét és egyházmegyei főgondnokát, hogy a személyemet és egyházunkat ért támadásokat megbeszéljük és azokra választ adjunk… (…) Az esemény egy véleménynyilvánító titkos szavazással ért véget, melyen a jelenlevők 86 százaléka bizalmáról biztosított”

A publicista ezt úgy kommentálta:

„Ezt értjük. Az a nagy kérdés, vajon hogyan szavazott a Jóisten…”

Szerdán korábban a Pesti Srácok főszerkesztője, Huth Gergely a Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkében már beleszállt Balogba, aki kedden nem mondott le a református egyház vezetéséről. Huth azt írta, ébernek kell lenni „a sorainkba férkőző, sokadik mezét felhúzó opportunista vagy a megtért komcsival”, illetve a 2022-es választás óta eluralkodó „opportunista erjedéssel” szemben. Utóbbi eredményeképp jelentek meg Huth szerint a „kicsi huszárok”, akik „hajlamosak elfelejteni, hogy mi végre is kaptak bizalmat, kit képviselnek és mi a hivatásuk”, akik „úgy gondolják, hogy nekik már mindent szabad”.

Huth cikke nem utal arra, kik is lehetnek ezek az opportunista huszárok – ellentétben az ő mentalitásukat osztó „deresedő halántékú, de az új helyzetet látva vérszemet kapó századossal, tábori lelkésszel”, akiben nehéz nem felismerni [a korábban tábori lelkészként is szolgáló] Balog Zoltánt  – emlékezetet a lap.

Huth leszögezi, hogy erkölcsi kritikája nem „a csatatéri sikereket sorra hozó hadvezérekre és stratégákra” vonatkozik – azaz nem a Fidesz vezetésére –, mivel elismeri, hogy a győzelem érdekében szükség van némi opportunizmusra, vagyis ahogy ezt virágnyelven megfogalmazza: „a mai drámai világpolitikai helyzetben e téren még több belátásra van szükség, hiszen olykor el kell fogadnunk, hogy a szükséges nemzeti önvédelem némi demokráciadeficittel, a belső pluralizmus csorbulásával jár”.

(Kiemelt képünk forrása: 168 arhív)

Legnépszerűbb cikkeink