Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hack Pétert ajánlja az LMP közös köztársasági elnök jelöltnek

Létrehozva:

Közös köztársasági elnök-jelölttel állt elő az LMP. Dr. Hack Péter jogászt ajánlják „az Országgyűlés összes frakciójának figyelmébe, hogy közös jelölésével a nemzet egységét megtestesítő, a jogállamot és az alkotmányos rendszert őrző köztársasági elnökünk legyen”.

Ungár Péter, az LMP társelnöke a Facebookon hozta nyilvánosságra, hogy Dr. Hack Péter jogászt ajánlják közös köztársaági elnök jelöltnek – szúrta ki a Hvg.

„Az LMP Dr. Hack Pétert ajánlja az Országgyűlés összes frakciójának figyelmébe, hogy közös jelölésével a nemzet egységét megtestesítő, a jogállamot és az alkotmányos rendszert őrző köztársasági elnökünk legyen” – írja Ungár.

Az LMP-s politikus azt is írja: „Nem túlzás azt állítani, hogy válságos helyzetben van ma a magyar politika. A gyalázatos kegyelmi ügy önmagában is súlyos, de talán még súlyosabb, hogy ráirányította a figyelmet arra, hogy a magyar választók valójában hecckampányok és képmutatás áldozatai folyamatosan, és ez alól még a valóban nemzeti konszenzust jelentő gyermekvédelem sem kivétel.”

Dr. Hack Péter amellett, hogy jogász, a Hit Gyülekezetének lelkésze

Ungár méltatása szerint a jogász 41 éve oktat az ELTE-n, jelenleg tanszékvezető egyetemi tanár. Kutatási területe a bírói függetlenség, az igazságszolgáltatás szervezete és működése, az emberi jogok érvényesülése a büntetőeljárásban, a korrupció elleni fellépés jogi eszközei és az átmenet igazságszolgáltatásának joga. Politikai tapasztalattal is rendelkezik, de nem pártpolitikus, mert bár 1990–2002 között SZDSZ-es országgyűlési képviselő volt, 22 éve visszavonult az aktív politizálástól, kilépett a pártjából, és jelenleg a Hit Gyülekezetének lelkésze.

A többi ellenzéki párt is állít elnökjelöltet

Ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, elsőként a Mi Hazánk nevezte meg saját államfőjelöltjét Csath Magdolna közgazdász személyében, a Párbeszéd pedig Kaltenbach Jenő jogtudóst jelöli.

Ezzel szemben a Momentum viszont úgy határozott, hogy a párt és annak frakciója nem vesz részt a köztársasági elnök jelölésének parlamenti folyamatában, mondván, nem kívánnak „asszisztálni ahhoz, hogy újabb aláírógépet ültessenek a Sándor-palotába”.

Ami pedig a kormánypártok lehetséges jelöltjét illeti, ott már több név is felmerült, tudható, hogy belső mérésekben is több lehetséges jelölt forog. Egyikük, Navracsics Tibor az atv.hu-nak azt nyilatkozta: „Nem kaptam semmilyen megkeresést, igy nem is gondolkoztam ezen.” Egy másik felmerült jelölt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf pedig az RTL Híradónak beszélt arról, hogy ő teljesen elégedett a honvédelmi miniszteri posztjával.

Az említett személyek mellett több potenciális államfőjelölt neve is kering a sajtóban. Stumpf István korábbi alkotmánybíró, az első Orbán-kabinet minisztere és Trócsányi László, a harmadik Orbán-kormány igazságügyi minisztere mellett – kormányzati körökben – egyre többen szeretnék az aspiránsok között látni Freund Tamást, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét is.

(Kiemelt képünk: Dr. Hack Péter. Forrás: 168 archív)

Legnépszerűbb cikkeink