Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán Viktor szondázza a népet

Létrehozva:

Nem csak az új köztársasági elnököt, hanem egy kormányátalakítás fogdatatását is szondázza egy kormányközeli alapítvány közvélemény-kutatása. Mindez arra utal, hogy Orbán Viktor jelentős változásokra készül a kormány összetételében.

Hétfő délután egy 4-5 ezer kérdőíves, nagy mintás közvélemény-kutatást kezdtek el lekérdezni országszerte egy kormányközeli alapítvány megbízásából. A nagy mintás közvélemény-kutatásban több közéleti és gazdasági témát is érintenek. A lehetséges köztársasági elnökök megszondázása mellett a kérdezőbiztosok arra is kíváncsiak voltak, hogy a megkérdezettek mit szólnának ahhoz, ha Varga Mihály jelenlegi pénzügyminiszter lenne a Magyar Nemzeti Bank következő elnöke. Mindebből arra lehet következtetni, hogy Orbán Viktor jelentős kormányátalakításra készül.

Régóta szó van ugyanis arról, hogy a Pénzügyminisztériumot és a Nemzetgazdasági Minisztériumot összevonnák és egy csúcsminisztériumot hoznának létre. A több ezer fős kérdőíves felmérés eredményei már a jövő hét közepére elkészülnek, így a kormánypártok akár a február 21-i kihelyezett frakcióülésen is több fontos döntést meg tudnak hozni – írja az Index. Többek között körvonalazódni fog, hogy a megkérdezetteknek mi a véleménye a köztársaságielnök-jelöltekről és ki lehet Novák Katalin utódja a Sándor-palotában.

Orbán Viktor lehetséges tervei

Amint arról múlt év végén beszámoltunk: felmentették Varga Mihályt a gazdasági kabinet éléről. A pénzügyminiszer helyét Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vette át. Bekerült viszont Orbán Balázs politikai igazgató, Szijjártó Péter külügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Csák János kulturális miniszter.

Nagy Márton gazdaságpolitikai elképzeléseiről és Matolcsy György jegybankelnökkel vívott harcáról, illetve annak a forintárfolyamra gyakorolt hatásáról pedig itt írtunk. A G7 szerzője szerint a minisztéium és a jegybank közötti harc vesztese lehet a forint, az MNB ugyanis egyelőre – a stabil forintárfolyam érdekében – ellenáll a gazdasági miniszter elképzeléseinek, amely olcsó hitelekkel, alacsony jegybanki alapkamattal pörgetné fel a gazdaságot.

(Fotó: GAETAN CLAESSENS – Európai Unió)

Legnépszerűbb cikkeink