Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mégsem lesz erdőirtás Szegeden

Létrehozva:

Komoly felzúdulást keltett Szeged lakói körében, amikor kiderült, hogy állami támogatással vágna ki hat hektár erdőt az Egyházmegye, hogy futballpályákat építsen.

Mégsem lesz erdőirtás Szeged külterületén, ehelyett Mórahalom lesz a helyszíne annak az építkezésnek, amelyben Szeged-Csanádi Egyházmegye három futballpályát és egy iskolát akar felhúzni a Szent Gellért Fórum második ütemeként – olvasható az egyházi közleményben.

Szegeden közfelháborodást váltott ki 2023 őszén, hogy az egyházmegye hat hektár erdőt akart kivágatni, ráadásul a kiszemelt rész a város utolsó nagyméretű erdőterülete. Tiltakozási hullám tört ki és tüntetések zajlottak az erdőirtás megakadályozására. A helyiek abban is bíztak, ha Assisi Szent Ferencről nevezik el a fás részt, talán nem lesz szíve kivágatni az egyházmegyének.

Végül a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtési akciója nyomán a városi közgyűlés a fideszes képviselők többségének a szavazatával december közepén védelem alá helyezte az erdőt annak ellenére, hogy azt korábban az állam az egyházmegyének ajándékozta.

Szeged cseretelket is felajánlott is a katolikusoknak, akik ezt arra hivatkozva nem fogadták el, hogy a meglévő napelemparkjukban és a termálvíz felhasználásában rejlő további lehetőségeket csak akkor tudják kihasználni, ha maradnak a Szent Gellért Fórum mellett.

Szerda esti közleményében az egyházmegye arról ír, hogy projektet a mintegy 20 kilométerre nyugatra fekvő Mórahalmon valósítják meg, köszönhetően a helyi önkormányzatnak, amely ingyen használatra felajánlott egy csaknem 10 hektáros területet a tervezett infrastruktúra felépítésére.

„Mórahalom a beruházás eredményeképpen egy Magyarországon egyedülálló közoktatási intézménnyel, illetve utánpótlás-képzővel gazdagodik. Meggyőződésünk, hogy az új helyszín mérete, adottságai és megközelíthetősége miatt ideális otthona lesz a Szeged-Csanádi Egyházmegye köznevelési intézményeinek és a Grosics Akadémia utánpótlás központjának, ahová mindössze 15 perc alatt saját csapatbusszal tudjuk szállítani neveltjeinket” – hangzik a közlemény.

A Népszabadság azt írja: az egyházmegyének érezhetően fáj, hogy Szegeden hátraarcot kellett vágnia, a közlemény legalábbis azzal zárul, hogy a tervekben szerepel az eredeti helyszínként kijelölt „gondozatlan terület” megszépítése is. Ha nyílik rá lehetőség, vagyis megkapja a tulajdonjogot, akkor futófolyosók, valamint sétáló ösvények létrehozása mellett „egy ápolt erdő” kialakítása lesz a cél.

Komoly politikai siker ez Szeged számára

Az hogy végül sikerrel járt az erdőirtás elleni tiltakozás, nagy fegyverténynek számít, az Orbán-kormány ugyanis 20 milliárd forinttal támogatta a terveket, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskolát építhessen és beszálljon a zeneművészeti képzésbe is, 2023. december 23-án éjszaka pedig megjelent, Orbán Viktor nevével jegyzett kormányrendelet, amely „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek elhárítása és kezelése érdekében” a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásaival összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította.

 (Képünk illusztráció. Fotó: Dimény András)

Legnépszerűbb cikkeink