Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Csűrös András lelkész saját fizetéséből támogatja a bicskei áldozatokat

Létrehozva:

Csűrös András lelkészhez csatlakozott egy másik lelkipásztor is, mindketten a bérkiegészítésüket ajánlották fel a bántalmazott gyermekek megsegítésére.

Csűrös András református lelkipásztor, a Gyömrői Református Gyülekezet vezető lelkésze Balog Zoltán püspök mandátumának ideje alatt minden hónapban felajánlja a fizetéskiegészítését a bicskei áldozatoknak. „Nem maradhattam csendben” – mondta a lelkész, aki Facebookon tette közzé, hogy a bicskei áldozatoknak adja a fizetéskiegészítését, de pontos összeget nem említett.

Csűrös András a Blikknek elmondta el, miért érzi fontosnak, hogy anyagi eszközeivel támogassa a bántalmazott fiatalokat: „Lelkipásztorként, kisgyermekes édesapaként szomorú szívvel gondolok arra, hogy a gyermek- és fiatalkorukban megsebzett áldozatoknak milyen terhekkel kell egész életükben együtt élniük. Jézus Krisztus számos alkalommal arra buzdít minket, hogy tegyünk meg minden tőlünk telhetőt azokért, akik segítségre, támogatásra szorulnak.

A bántalmazott gyermekek és fiatalok ügye melletti kiállást a közvélemény előtt anyagi áldozatvállalásommal szeretném kifejezni. Az Úr ’emésztő tűzként’ felismertette velem, hogy küldetésem van ebben a helyzetben. Isten Lelke arra indított, hogy ebben a mai helyzetben megszólaljak azok mellett, akik az ügy politikai vetülete miatt nem kerültek kellőképpen előtérbe. Nem maradhattam csendben” – közölte a református lelkész.

A lelkész Balog Zoltán püspök videós nyilatkozatával kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni. „Hűséggel szolgált egyházam belső ügyeit kizárólag annak megfelelő fórumain kívánom megvitatni” – fűzte hozzá.

Csűrös András példáját másik lelkész is követte

Csűrös András kezdeményezéshez csatlakozott egy kollégája, Tar Zoltán is, habár ő nem azt írta a közösségi média posztjában, hogy kifejezetten e megrontott bicskei gyerekeknek utalja tovább a bérkiegészítését. „Csatlakozva egy lelkésztársamhoz a jelenlegi egyházkerületi vezetés ideje alatt nem fogom felvenni az egyházkerületi lelkészbér kiegészítő támogatást. Azt megfelelő helyre tovább fogom utalni. Vagy gyermekeket segítő alapítványoknak, otthonoknak, vagy a kiegészítést utaló Egyházkerületnek” – írta ki szerdán a Facebook-oldalára.

A kegyelmi botrány kirobbanása után Novák Katalin államfővel és Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel ellentétben Balog Zoltánt nem mondott le, annak ellenére sem, hogy beismerte, köztársasági elnöki tanácsadóként ő is támogatta a több év börtönre ítélt pedofil bűnsegéd, K. Endre szabadon bocsátását.

„Tévedtem és hibáztam. Akitől ezért bocsánatot kell kérnem, attól bocsánatot kértem és kérek” – mondta Balog a nyilatkozatában. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szerdán közleményben kérte Balog Zoltánt, fontolja meg a lemondását zsinati elnöki tisztéről. „Bízom abban, hogy egyházunk egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni” – írta a püspök.

(Kiemelt képünk forrása: Csűrös András Facebook-oldala)

Legnépszerűbb cikkeink