Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az EU képviselői frontális támadásra készülnek Orbán Viktor ellen az Ukrajnának szánt támogatás blokkolása miatt

Létrehozva:

Ahogy arról beszámoltunk, az Európai Parlament 120 képviselője támogatja Magyarország szavazati jogának megvonását. A Politico szerint az EP-képviselők csütörtökön szavaznak a Magyarországot érintő állásfoglalásukról. A lap szerint nem kizárt, hogy felhívást intézhetnek majd az uniós országoknak, hogy lépjenek fel Orbán ellen.

A Politico szerint szerdán a képviselők Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével vitáznak arról, hogy a Bizottság miért oldotta fel a Magyarországnak járó uniós támogatások egy részét – írja a 24.hu. A politikusok egy része ugyanis továbbra is úgy értékeli, hogy Magyarországon aggályos a korrupció és a jogállamiság helyzete, tehát a támogatásokkal való visszaélés ezután is reális veszélyt jelent.

A lap megjegyzi, hogy nem valószínű, hogy Magyarországot megfosztják szavazati jogától, ugyanis 26 tagországnak egyhangúlag kéne megállapítania, hogy Magyarország „súlyosan és tartósan” megsérti az uniós alapértékeket. Ám a lap értesülései szerint több uniós vezető sem támogatja Magyarország teljes körű kiközösítését, még úgy sem, hogy Orbán „illiberális demokráciáját” ellentétesnek gondolják az EU alapelveivel, illetve többük szerint a kormányfő állandó vétói az EU belülről való aláásását kockáztatják.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink