Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Komoly betegségekhez vezethet a kialvatlanság

Létrehozva:

Régen az unatkozó asszonyok betegségeként emlegették a kialvatlanságot.  Alvásunk rendbetétele fontosabb, mint gondolnánk – derül ki a Jazzy Rádió Business Class című műsorának hétfő reggeli adásából.

Az emberiség egyharmada szenved alvászavartól – meséli Dr. Purebl György  pszichiáter, a Magatartástudományi Intézet igazgatója a Jazzy Business Classban.  Az alváshiány számos megbetegedéshez és extrém esetekben akár halálhoz is vezethet. Az Intézet igazgatója arról beszélt, hogy ha rendszeresen vannak nappali kialvatlansági tüneteink, ahhoz orvoshoz kell fordulni. A tartós kialvatlanság növeli a hízás kockázatát, a cukorbetegséget és a szív betegségeit. Hangsúlyozta, hogy először a háziorvoshoz kell fordulni, és javaslatára történik a vizsgálat az alvásközpontban.

Az álmokról is beszélt Dr. Purebl György, szerinte nagyon hasonlóakat álmodnak az emberek és jellemzően rosszat. „Az Intézetben azt az alvás fázist vizsgáljuk, amikor az álomlátás van, a nagytakarítás a memóriában gyakorlatilag ilyenkor történik” – mondta pszichiáter. A szakember szerint az álmok nem fogalmazhatóak, amikor szavakba öntjük álmunkat, akkor megváltoztatjuk és egyéni lesz.

A teljes beszélgetés meghallgatható a Jazzy rádió honlapján.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kinga Howard / Unsplash)

Legnépszerűbb cikkeink