Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Manfred Weber: nem szabad megalkudni Magyarországgal

Létrehozva:

Manfred Weber szerint  az Orbán-kormány csak akkor kaphatja meg az EU által visszatartott milliárdokat, ha teljesíti a megszabott feltételeket és módosítja a kifogásolt jogszabályokat.

Az Európai Néppárt vezetője ezt az osztrák köztévé egyik műsorában fejtette ki a véleményét. A hvg.hu szemléjéből kiderül, hogy Weber kitart amellett, hogy az Orbán-kormány csak akkor kaphatja meg az EU által visszatartott milliárdokat, ha teljesíti a megszabott feltételeket és módosítja a kifogásolt jogszabályokat.

Bár a politikus nehezményezte, hogy Orbán Viktor blokkolja az uniós költségvetés felülvizsgálatát, véleménye szerint nem szabad megengedni, hogy Orbán az orránál fogva vezesse Brüsszelt és alkuról sem lehet szó, fel kell számolni a jogállami hiányosságokat. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy hiába berzenkedik egy sor tagállam, illetve uniós intézmény, Magyarország minden bizonnyal az Unió soros elnöke lesz 2024 második felében, ez ellen nem lehet mit tenni. Mint mondta, az nyújt számára vigaszt, hogy az európai parlamenti választások után nem szoktak új szabályozások születni, a figyelmet a vezető posztok betöltése, illetve a politikai irányok meghatározása köti majd le, ott azonban a magyar fél nemigen tud labdába rúgni.

Weber kifejtette, támogatja, hogy a kül- és védelempolitika területén a jövőben ne egyhangúlag, hanem minősített többséggel hozzák meg a döntéseket. Szerinte ezzel a megoldással erősíteni tudnák Európa geopolitikai szerepét. Megjegyezte, hogy az orosz fenyegetés miatt az EU-nak fel kell fegyverkeznie, hiszen Vlagyimir Putyin kihívást jelent, Moszkva máris hibrid hadviselést folytat. Példaként említette, hogy az oroszok a közösségi hálón keresztül befolyásolnak nyugati választásokat, illetve hogy migránsokat irányítanak Finnországba és így az Unióba.

(Fotó: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink