Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán Viktor: Az autóipar jövőjét Magyarországon írják!

Létrehozva:

A világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a kínai BYD Szegeden építi fel első európai autógyárát jelentette be – Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldalán.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta a kínai BYD autógyár vezetőségét, és áttekintették az óriásvállalat magyarországi beruházásainak helyzetét – írja a Telex. 

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár szerint a magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházása érkezik Magyarországra, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó vállalata, a kínai BYD ugyanis Szegeden építi fel az első európai autógyárát. A több milliárd euró értékű, technológiaváltást is hozó beruházásnak köszönhetően munkahelyek ezrei jönnek létre, és a helyi beszállítók is profitálnak a BYD jelenlétéből.

Orbán Viktor : A magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházása érkezik Magyarországra

A miniszterelnök a tárgyaláson elmondta, hogy a kormány szándéka nem csak az, hogy egy gazdaságpolitikai fejlesztés valósuljon meg Szegeden, hanem az is, hogy ott élő emberek is érezhessék annak pozitív hatásait a mindennapjaikban.  Ennek érdekében több milliárd forint értékben indul infrastruktúra-fejlesztés, ami érinti az úthálózatot, a közműhálózatot valamint a közösségi szolgáltatásokat is – írja a Telex.

Havasi közleménye szerint a felek kiemelték: Magyarország Kína számára évek óta az első számú kelet-közép-európai beruházási célország. Hazánk az elmúlt évtizedben kiszámítható, stabil és kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolatrendszert hozott létre Kínával, és évről évre jelentős rekordok dőlnek meg a gazdasági, kereskedelmi együttműködésben.

Pénteken Szijjártó Péter is részt vett azon a rendezvényen, amelyen ünnepélyesen átadták tulajdonosaiknak az első, Magyarországon értékesített BYD modelleket. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját. Szerinte a következő évtizedekben az európai gazdaságot nagymértékben fogja meghatározni az elektromos autóipar, ekként a BYD beruházása hosszú távú garanciát jelent a magyar gazdaság növekedési pályájának fenntartására. Szijjártó Péter közölte, „a BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom”.

Ahogy arról beszámoltunk, a tervek szerint 2 éven belül legalább 20 kereskedésből álló hálózatot építenek ki. Michael Shu, a BYD Europe ügyvezető igazgatója a közlemény szerint hangsúlyozta: a gyártó számára különleges jelentőséggel bír, hogy mostantól Magyarországon elektromos személyautóik hivatalosan is elérhetőek. „A BYD mélyen gyökerező tapasztalattal rendelkezik Magyarországon az itt működő BYD eBus üzletág és a komáromi gyár révén” – emelte ki. A BYD úgy véli: versenyképes árú, korszerű elektromos járműveinek megjelenése Magyarországon fordulópontot hozhat a fenntartható közlekedésben.

A márka a magyarországi piacon három modell értékesítésével indít, ezek a fejlett elektromos járműtechnológiát és a környezettudatos megoldásokat ötvözik. Az összes új járműre 6 év vagy 150 000 kilométer garancia vonatkozik, míg az energiatároló akkumulátorra 8 év vagy 200 000 kilométer garancia érvényes. Emellett a cég 24 órás országúti segélyszolgálatot biztosít, és megkezdte egy országos szervizhálózat kiépítését.

A BYD (Build Your Dreams) a konnektorról tölthető, tisztán elektromos és plug-in hybrid autók (New Energy Vehicle – NEV) világelső gyártója 2022-ben mutatkozott be az európai személyautó-piacon.

(Kiemelt képünkön: 2023. szeptember 05., Bajorország, München: A stand látogatói egy Denza D9-et nézegetnek a kínai BYD gyártó standjánál az IAA 2023 autókiállítás úgynevezett Open Space-jén a városban. Az IAA MOBILITY 2023 Nemzetközi Autókiállítás szeptember 05-10. között kerül megrendezésre Münchenben. Fotó: M: Matthias Balk/dpa
MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink