Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kihalhatnak a hárpiák

Létrehozva:

Fotó: AFP / hemis.fr / Bourseiller Philippe

Szinte nulla az esélye annak, hogy a világ egyik legnagyobb sasfaja túlélje az amazonasi erdőirtásokat – állítja egy, a Scientific Reports folyóiratban publikált tanulmány.

A hárpiák valaha Közép-Amerikától Argentína északi részéig megtalálhatóak voltak, mára viszont eltűntek a közép-amerikai térség nagy részéből. 

A faj utolsó menedéke Amazónia, jelenleg a populáció 90 százaléka él ott. A helyi legális és illegális erdőirtások miatt viszont egyre nagyobbak a térség természeti veszteségei. Az elmúlt 50 évben az amazonasi őserdők 17 százalékát irtották ki. 

A kutatás során a brazíliai Mato Grosso államának fennmaradt 16 hárpiafészkét figyelték meg, az eredmények szerint a főleg kétujjú lajhárokkal, Apella csuklyásmajmokkal és szürke gyapjasmajmokkal táplálkozó madarak számának csökkenését az okozza, hogy a deforesztációval a ragadozómadár zsákmányállatainak állománya is megtizedelődött – írta a Qubit. 

Mivel az irtott erdőrészek nem képesek megfelelő mennyiségű zsákmánnyal ellátni a ragadozót, a madarak sem magukat, sem az utódjaikat nem képesek táplálni.

A hárpiákra jellemző, hogy csak minden második-harmadik évben költenek, általában két tojást, ebből is gyakran csak az egyik fiókát sikerül felnevelni. A kutatók most arra is rávilágítottak, hogy a fokozódó élelemhiány miatt egyre nagyobb eséllyel pusztulnak el a sasfaj kicsinyei – írta a BBC.

A tanulmány szerint, ahol a fák több mint felét kivágták, a terület alkalmatlanná vált a sikeres utódnevelésre: azokon az erőrészeken, ahol a növényzet megnyirbálásának mértéke 50 és 70 százalék között mozog, gyakori, hogy a fiókák elpusztulnak. Azokon a területeken pedig, ahol 70 százalék fölötti a deforesztáció, a kutatók már fészket sem találtak.

A tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy egyértelműen az erdőirtások miatt csökkent 3000 párral a hárpiapopuláció az elmúlt 30 évben.

Bár az akár tízkilós súlyt is elérő ragadozómadarakat több országban, köztük Brazíliában, Panamában és Suriname-ban is törvénnyel védik, a nagy és távoli területeken problémát okoz ezek betartatása.

PH

Legnépszerűbb cikkeink