Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Trónviszály tört ki a majomkirálynő udvarában

Létrehozva:

Jakej | Fotó: Takaszakijama majomrezervátum

A rangsorszabályokra fittyet hányva, erőszakos puccsal ragadta magához a hatalmat falkájában Jakej, az idő közben híressé vált japán majomkirálynő.

Ám az idei párzási időszakban máris veszélybe kerülhet koronája egy ifjú hím miatt, aki közeledni próbál hozzá. Vagy csak a trónjára pályázik?

Egy uralkodó számára sosem egyszerű a hatalmát bebiztosítani, hiszen mindig akadnak trónkövetelők, de A korona című népszerű brit sorozat is elbújhatna a japán Takaszakijama majomrezervátum trónviszályai mögött, amiről a New York Times is részletesen beszámolt. A japán makákók immár nem csak arról híresek, hogy a hidegben forró termálvizes fürdőket vesznek. Tavaly a makákóknál szokatlan, bár nem példa nélküli módon egy fiatal nőstény ragadta magához a 677 egyedet számláló, népes kolónia vezetését. A 9 éves Jakej először legyakta saját anyját, Bikejt, így ő lett az alfanőstény és az első számú mátriárka a rezervátumban. Ezután négy befolyásos hím ellen is vendettát folytatott, végül kóstolgatni kezdte, majd puccsal letaszította trónjáról az öt éve uralkodó, 31 éves alfahímet, Nancsut. Jakej ezután az alfahímekhez hasonlóan is kezdett viselkedni: égbe emelte a farkát járás közben és rázta a faágakat, hogy az erejét fitogtassa. Japán kutatók a földimogyoró-teszttel ellenőrizték, hogy tényleg ő a vezető: adtak a csapatnak egy csomó mogyit, és figyelték, milyen sorrendben vesznek belőle. Mivel ez pontosan jelzi a falkán belüli hierarchiát, bizonyítottnak látták, hogy Jakej a főnök.

Feminista forradalmának már csak egy dolog szabhat gátat: a párzási időszak. Egy 18 éves hím, Luffy már többször is kinyilvánította szándékát, hogy párosodni akar a királynővel, de az is benne van a pakliban, hogy a trónjára tör. Jakei mindenesetre pofákat vágott, mikor az udvarlójelölt megpróbált osztozni a kajáján, ami kétségtelenül gyanakvásra ad okot, de persze lehet ügyetlen közeledési kísérlet is. Jakej tavaly a 15 éves hímmel, Goróval párosodott, ám ő az idén semmi jelét nem adta az érdeklődésnek. A márciusig tartó párzási időszak végére kiderül, milyen fordulatot vesz a szerelmi háromszög, és a majomkirálynő megőrzi-e nehezen megszerzett hatalmát. 

Legnépszerűbb cikkeink