Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Broomehill városának lakói összefogtak a 120 éves épület megmentéséért és elhatározták, hogy megveszik az Imperial Hotelt

Létrehozva:

Az épület 2021. április 7-én | Fotó: Calistemon / Wikimedia Commons

Egyben ez volt az egyetlen italmérés közel és távol.

Broomehill egy apró nyugat-ausztráliai városka, mindössze 250 lakossal. 300 kilométerre található Perth-től, a legközelebbi ausztrál nagyvárostól. 75 fős civil szervezete, a Broomehill Village Co-operative (BVC) a héten hivatalosan is megvásárolta a helyi kocsmát, amely a történelmi épületben működött, aztán bezárt 2019-ben. Az 1902-ben felhúzott épület állaga a bezárás után romlásnak indult, a helyiek pedig összefogtak, hogy visszakaphassa régi fényét. A szálloda több mint egy évszázadon át állt a Great Southern Highway-en, és fogadta az utazókat. Egyszerre volt minden: lehetett vacsorázni, éjszakára húsz főt tudtak elszállásolni és volt benne kocsma is. Sőt mi több, még nyílt tüzű grill és könyvtár is helyet kapott itt. A városka lakói és az arra járó utazók sokszor tértek be a covid-járvány előtt meginni egy hideg sört, társasjátékozni vagy sakkozni. Ez volt egyébként az egyetlen italmérés közel és távol, ahol valaki megállhatott. 

Scott Thompson, a BVC szóvivője azt mondta, két éve készültek rá, hogy megvegyék az épületet, szerencséjükre más vásárló nem is akadt rá. Most nekifogtak a felújításnak. A szóvivő szerint az épület ugyan szerkezetileg még jó, de rengeteg tennivaló van rajta. Thompson szerint ez egyfajta új trend Ausztráliában: a helyiek megveszik a bezárt kocsmákat, fogadókat, hogy megmentsék őket. „Ez nem csak Broomehillben történik, hanem mindenhol. Sok közösségi csoport próbálja átvenni a kocsmákat és a szállodákat, ezek fontos helyszínek a vidéki városokban” –  mondta. 

A BVC elképzelései szerint a szállodával kapcsolatos terveket megosztják és megbeszélik a többi broomehilli lakossal is. „Olyan színvonalúvá kell tennünk, amivel elégedettek vagyunk, mielőtt megnyílik. Sok munka vár még ránk” – fűzte hozzá a civil szervezet szóvivője.

ABC / PH

Legnépszerűbb cikkeink