Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Újabb sportszövetség jelentett be oroszok elleni szankciókat

Létrehozva:

AZ OROSZ TAMERLAN BASHAJEV A FÉRFI +100 KG-OS TOKIÓI OLIMPIAI ELŐDÖNTŐ ELŐTT | FOTÓ: GRIGORIJ SZISZOJEV / SZPUTNYIK/AFP

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség bejelentette, hogy engedélyezi az orosz sportolók indulását versenyein, de csak a szövetség zászlaja alatt, és győzelmük esetén az orosz himnusz sem hangozhat el. A ma kezdődő téli paralimpián viszont sem orosz, sem fehérorosz sportolók nem vehetnek részt.

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) közleményben jelentette ki, hogy Oroszország ukrajnai háborújáért a sportolókat nem lehet hibáztatni, ezért hogy az orosz cselgáncsozók az IJF zászlaja alatt indulhatnak nemzetközi versenyeken, és győzelmük esetén az IJF himnusza hangzik fel.

„Bármilyen radikális döntés a sportolók versenyeken való részvételének akadályozására csak az erőszak eszkalációját folytatná és az igazságtalanság érzését táplálná azon sportolókban, akik nem vettek részt a konfliktussal kapcsolatos döntésben” – indokolta döntését a szövetség, amely már a múlt hét végén törölte az összes, az IJF égisze alatt tervezett oroszországi versenyt, és felfüggesztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt az IJF-ben viselt tiszteletbeli elnöki és nagyköveti tisztségéből.

A ma kezdődő pekingi téli paralimpiai játékokon viszont nem indulhatnak sem orosz, sem fehérorosz sportolók, miután a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) igazgatótanácsa rendkívüli ülésen úgy határozott, hogy nem fogadja el nevezésüket.

Az IPC korábban azzal a feltétellel engedélyezte a két ország sportolóinak részvételét, hogy függetlenként, a paralimpiai zászló alatt versenyeznek, és eredményeik az éremtáblázatba nem számítanak bele.

Közleménye szerint az IPC azért kényszerült szerdai döntése megváltoztatására, hogy  „életképes” maradjon az esemény, miután más országok és sportolóik jelezték, nem versenyeznek, ha az orosz és fehérorosz versenyzők ott lesznek a paralimpián.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink