Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

MSZP: össze kell fogni, különben a Fidesz visszafoglalja Budapestet

Létrehozva:

Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke egy kampányvideóban beszélt arról, hogy a Fidesz és Orbán Viktor legyőzhető a júniusi választásokon.

A Fidesz legyőzhető, ehhez a „demokratikus ellenzéki pártoknak” közösen kell indulniuk az idei európai parlamenti (EP-) és az önkormányzati választáson – jelentették ki az MSZP társelnökei hétfőn videóüzenetben.

Kunhalmi Ágnes az MSZP Facebook-oldalára feltöltött videóban emlékeztetett arra, hogy idén egy napon lesznek az EP- és az önkormányzati választások. „Nem véletlenül rendezte így Orbán, mindkét választáson nagyon meg akarja verni az ellenzéket” – fogalmazott.
A társelnök szerint a tét nagy, a Fidesz nem nyerhet az önkormányzatokban, nem veheti vissza Budapestet sem.

Közölte, az MSZP arra figyelmezteti a pártokat, hogy ha csak egyikük is kimarad a közös listából Budapesten, azonnal közgyűlési többsége lesz a Fidesznek, amivel lényegében a kormánypárt „visszavette” a fővárost. Elmondta, az EP-választáson azért ajánlanak közös listát a demokratikus ellenzék pártjainak, mert „nem üzenhetjük azt Európának, hogy Orbán megverhetetlen”.

Komjáthi Imre társelnök azt mondta, ezen a választáson a Fidesz legyőzhető, de csak akkor, ha az ellenzéki pártok együttműködnek.
Elég a sumákolásból, az ellenzéki pártok veszekedéséből, a taktikázásból. Nem a pártelitek, hanem a választók érdeke, az ország jövője a fontos – jelentette ki.

Közölte, az MSZP kampányt indít, a következő két hónapban össze akarja gyűjteni minimum százezer olyan ember aláírását, aki a szocialista párttal közösen áll ki az együtt indulásért, a Fidesz legyőzéséért.

Egy friss kutatás szerint az MSZP nem éri el a parlamenti küszöböt

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint az MSZP nem jutna mandátumhoz sem egy országgyűlési, sem egy EP-választás során, ha most lennének a voksolások.

A Fidesz továbbra is megőrizte vezető pozícióját, 50 százalék körül alakul a támogatottságuk. A baloldalon továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb párt, amelynek támogatottsága a 2022-es baloldali összefogás pártjai össznépszerűségének már közel felét teszi ki. Az egykori baloldali szövetség összességében azonban jelentősen veszített az előző választásokon tapasztalt támogatottságából. Az ellenzékváltó hangulat jele, hogy az MKKP várható eredménye 8-11 százalék körül várható, a Mi Hazánk pedig 7-10 százalék körül mozog, ami parlamenti mandátumot jelent számukra.

Az MSZP tanácsára van szükség

Kunhalmi Ágnes alig két hete azt mondta, meg lehetne verni Orbánt, csak meg kell hallgatni az MSZP tanácsait. Kunhalmi a közös indulás kapcsán kifejette, hogy az álláspontja az, hogy véget kell vetni annak, hogy a választók többségének akaratára támaszkodva próbálják meggyőzni a többi ellenzéki pártot. Ehelyett, közösen kellene kidolgozni egy olyan politikai konstrukciót, amellyel legyőzhetnék Orbánt. Meggyőződése, hogy Orbánt le lehet győzni, ha megfogadják az MSZP tanácsait és együttműködnek velük.

A 2024-es magyarországi önkormányzati választás 2024. június 9-én lesz.

A képviselőket és polgármestereket az alaptörvény értelmében kivételesen 4,5 évre (2024 őszétől 2029 tavaszáig) választják. Az alaptörvény tizenegyedik módosítása értelmében 2024-től az európai parlamenti választással egyidőben kell megtartani az önkormányzati választásokat Magyarországon. Ezért tartják a szavazást a 2024-es magyarországi európai parlamenti választás napján.

(Kiemelt kép forrása: Bangóné Borbély Ildikó/Facebook)

Legnépszerűbb cikkeink