Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsony és Lázár megállapodtak a Budapest-bérletről

Létrehozva:

Március 1. után a főváros egész területén változatlanul érvényes marad a Budapest-bérlet, a BKK pedig elfogadja a Pest vármegyére váltott, illetve az országbérletet.

Megállapodás született Lázár János és Karácsony Gergely között a Budapest-bérletekről: azok továbbra is érvényesek maradnak a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. A közlemény szerint a BKK elfogadja a Pest vármegyére váltott havibérleteket március elsejétől – számol be róla a 444.

Az ügy december végén robbant ki, miután kiderült, hogy a Lázár vezette Építési és Közlekedési Minisztérium elszámolási vita miatt nem akarja meghosszabbítani a fővárossal kötött közszolgálati szerződését. Ez többek között azt jelentette volna, hogy március elseje után nem lehet használni a BKK-bérleteket a vonatokon és HÉV-eken sem.

Az eddigi elszámolás helyett Karácsony és Lázár megállapodott, hogy a Budapest-bérletből, a Pest megyei bérletből és az országbérletből származó bevételt és az ahhoz kapcsolódó menetdíj-kiegészítést – az adott terület sajátosságaitól függően – teljesítményarányosan osztják meg, a Pest megyei havi bérleteket és havi országbérleteket március elsejétől a BKK járatain is elfogadják. Mindegyik bérletet mindkét fél árusítani fogja.

Egyúttal a BKK bejelentette, hogy csökkenteni fogja a Budapest-bérlet árát. A csökkenés mértékéről január 30-a keddre ígértek tájékoztatást.

Közös közleményt adott ki Lázár János és Karácsony Gergely a Budapest-bérlet kapcsán kötött megállapodásról

Karácsony Gergely a közösségi médiában a megállípodás kapcsán azt írta, az utasok járnak legjobban a miniszter és a főpolgármester megállapodásával. Lázár János és Karácsony Gergely közös közleményében az áll:

„A miniszter és a főpolgármester egyetértett abban is, hogy az eddig a Fővárosi Önkormányzatot illető évi 12 milliárd forint normatív költségvetési támogatás helyett 2024-től a felek egy olyan rendszert alakítanak ki, amely egyaránt szolgálja a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés bevétellel nem fedezett költségeinek megtérülését.

A minisztérium és a főváros lezárja a tavaly év végén megszűnt korábbi agglomerációs megállapodással kapcsolatos elszámolási vitákat is. Az új, átfogó megállapodás eredményeként a Fővárosi Önkormányzat agglomerációs költségtérítés 2022-2023-as elszámolásként 5,57 milliárd forintot fizet a MÁV-nak.

A megállapodás technikai részleteit a minisztérium és az önkormányzat a közlekedési vállalatok bevonásával dolgozza ki úgy, hogy az 2024. március 1-jén hatályba léphessen.”

( Fotó: Pesti Hírlap archív)

Legnépszerűbb cikkeink