Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Katar békét kötött a környező országokkal, feloldják az embargót

Létrehozva:

A légiközlekedést is újraindítják.

Megállapodást írtak alá az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak vezetői a Katarral kibontakozott viszály rendezéséről kedden – írja az MTI.

Az Al-Ula-i megállapodás Kuvait és az Egyesült Államok közvetítésével jött létre, hogy véget vessen a 2017-ben kibontakozott viszálynak, amelynek során Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom megszakította diplomáciai, kereskedelmi és egyéb kapcsolatait Katarral arra hivatkozva, hogy az emírség iszlamista csoportokat támogat.

Az egyezség részleteiről Feiszal bin Farhán Ál Szaúd szaúdi külügyminiszter számolt be, hogy a légiforgalmat is helyreállítják az országok között. Szaúd-Arábia hétfőn újranyitotta Katarral közös légi, szárazföldi és tengeri határait.

A megállapodást Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait és Bahrein (a GCC tagállamainak) vezetői látták el kézjegyükkel. Az eseményen jelen volt Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és közel-keleti főtanácsadója is. A tanácskozáson Egyiptom is képviseltette magát Számeh Sukri külügyminiszter személyében. Az egyiptomi tárcavezető szintén bejelentette, hogy megnyitják az észak-afrikai ország légterét a katari légiközlekedés előtt.

A GCC tanácskozását Szaúd-Arábia de facto vezetőjének számító Mohamed bin Szalmán trónörökös nyitotta meg, együttes fellépést sürgetve Iránnal szemben. Bin Szalmán elmondta: a fenyegetések magukban foglalják az iráni rezsim nukleáris- és ballisztikusrakéta-programját, valamint Teherán és szövetségesei felforgató tevékenységét. A trónörökös baráti gesztussal, öleléssel fogadta Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírt a Szaúd-Arábia északnyugati részén lévő Al-Ulában, a tanácskozást követően pedig személyesen vezette körbe az emírt a városon kocsijában.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink