Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Konténerstadion készül a focivébére

Létrehozva:

Fotó: Fenwick Iribarren Architects

Katarban 974 újrahasznosított konténerből építik meg a FIFA 2022-es világbajnokság döntőjére a „974-es Stadiont”, amit utána ugyanígy szétszerelnek, az elemeiből pedig kisebb sportlétesítményeket építenek.

A futball világbajnokságok történetében először újrahasznosított elemekből álló, és később megint újrahasznosítható stadionban szurkolhatnak a focirajongók kedvenc csapatuknak, hét meccsen és a 2022. december 18-i döntőn is. A világszerte népszerű, dán Lego építőjáték adta az ihletet a spanyol Fenwick Iribarren építészirodának a 40 ezer férőhelyes stadion terveihez. A fenntarthatóság jegyében, újrahasznosított acélból hegesztett vázból és ebbe illesztett, színes konténerekből áll majd a stadion, amit a foci vb döntőjét követően megint elemekre lehet bontani, beleértve az összes széket, mosdót, és még az öltözőket is. Ezek könnyen átszállíthatók más helyszínekre, hogy hasonlóan a sporthoz köthető, de akár más funkciójú létesítményeket építsenek belőlük. A stadion így nem csak olcsón, anyagveszteség nélkül épül, de a környezeti terhelése is elenyésző.

A korábban Ras Abu Aboud néven tervezett arénát már át is keresztelték 974-esre, a felépítéséhez használt konténerek száma után. Ezt könnyebb is lesz megjegyezni a világ minden pontjáról a vb-re érkező szurkolóknak, ráadásul 974 Katar nemzetközi előhívószáma, így egyből ezt is megtanulhatják. A stadiont rekordgyorsasággal, kevesebb, mint két év alatt húzzák fel, amiben nincs üresjárat: a konténereket már az előregyártott építőelemek helyszínre szállításához is használják, emellett így a közel-keleti ország hajózási és ipari múltja előtt is tisztelegnek. A stadion a főváros két reptere és a dohai kikötő között épül, emiatt a Perzsa-öböl tengeri fuvallatai is rásegítenek majd a téli napokon is átlagosan 25 fokos levegő hűtésére, emellett bármilyen irányból érkezik valaki a városba, ez lesz az első épület, amit meglát. A stadionból könnyen megközelíthető az Arab Riviérának is hívott, hétkilométeres tengerparti Corniche sétány, a Pearl nevű, 4 millió négyzetméteres mesterséges szigetre épült városrész luxusvillákkal, és a hagyományos piacokkal (soukokkal) teli óváros. 

Legnépszerűbb cikkeink