Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egy eddig elveszettnek hitt egyiptomi naptemplomra bukkanhattak a régészek

Létrehozva:

Niuszerré naptemplomának maradványai, amelyek a most azonosított régebbi templom felett helyezkednek el | Fotó: Massimiliano Nuzzolo / Facebook

Kairótól mintegy 15 kilométerre találtak rá.

A páratlan maradványokat Abu Gorabban, egy másik templom alatt fedezték fel – közölte Massimiliano Nuzzolo, a régészeti misszió társigazgatója a CNN hírtelevízióval.

Az új lelet felett lévő épületet még 1898-ban találták a térségben dolgozó régészek, a felső naptemplomot az ókori egyiptomi V. dinasztia hatodik uralkodójának, Niuszerré vagy Neuszerré Ini-nek tulajdonítják. Niuszerré az i. e. 25. században, úgy 24-35 évig irányította államát. 

A mostani feltárások során talált leletek arról tanúskodnak, hogy Niuszerré naptemploma egy másik naptemplom maradványira épült. „A 19. századi régészek ennek az agyagtéglából készült épületnek csak egy nagyon kicsi részét tárták fel Niusszerré kőtemploma alatt, és arra a következtetésre jutottak, hogy az a kőtemplom egy korábbi építési szakaszának a része” – magyarázta Nuzzolo, a Lengyel Tudományos Akadémia Mediterrán és Keleti Kultúrák Intézetének egyiptológusa. „A mi feltársunk bizonyítja, hogy ez egy teljesen más épület volt, és azt Niuszerré előtt húztak fel” – tette hozzá.

A régészek egyebek között Niusszerré előtti uralkodók nevével ellátott pecséteket is találtak, emellett tucatnyi érintetlen söröskancsóra, valamint két mészkő oszlop alapjaira bukkantak. Ezek, mint közölték, a bejárati oszlopcsarnok részét képezték. 

Az eredeti templom teljes egészében agyagtéglából készült, a söröskancsók egy részét pedig olyan sárral töltötték meg, amelyet egykoron kizárólag vallási szertartásokhoz használtak. Az agyagedények, a régészek szerint az i.e. 25. század közepén készültek, azaz egy vagy két generációval Niuszerré kora előtt.

Az agyagból készült emlékmű méreteiben hatalmas lehetett, de Niusszerré rituálisan megsemmisítette, hogy saját naptemplomát felépítse – mondta Nuzzolo. Ezeket az épületeket Rá napisten kultuszának szentelték. Történelmi források szerint hat naptemplom épült a fáraók korában, de eddig csak kettőt tártak fel. Ezen forrásokból tudjuk, hogy valamennyi naptemplomot Abu Gorab térségében építettek – mondta az egyiptológus.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink