Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Már a kőkorszaki emberek is jelentős befolyással voltak az ökoszisztéma alakulására

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Hemis / AFP / Marc Dozier

Meggyőző bizonyítékot találtak arra, hogy az őskori ember már a tűz használatának elterjedésével jelentős dominanciára tett szert az ökoszisztéma felett.

A Yale Egyetem tanulmánya kombinálja a kőkorszaki régészeti bizonyítékokat a kelet-afrikai Malawi-tó északi partján talált paleo-környezeti adatokkal. Ezek összevetése juttatta el a kutatókat arra a következtetésre, hogy már a kőkorszaki emberek is igen jelentős befolyással voltak az ökoszisztéma alakulására. A Science Advances folyóiratban május 5-én közzétett tanulmány szerint a kutatók középső kőkorszakból származó tárgyi emlékeket vizsgáltak meg, amelyeknek a legkorábbi darabjai 315 ezer évvel ezelőttről valók. Ebben az időszakban jelentek meg az első modern emberek, a hozzájuk tartozó régészeti emlékek pedig komoly előrelépést mutatnak társadalmi és kognitív összetettség szempontjából.

A Malawi-tó vízszintje az idők során drasztikusan ingadozott. A tó legszárazabb periódusaiban – amelyek közül az utolsó körülbelül 85 ezer évvel ezelőtt ért véget – két kicsi, szikes pocsolyává csökkent. A tó időről időre felépült ezekből a száraz periódusokból, és szintje azóta is magas maradt a tanulmány szerint. A kutatók a Malawi-tó üledékkúpjait vizsgálták meg, az adatokat több mint száz gödörből gyűjtötték össze, több száz kilométer hosszúságban feltárva a hordalékkúpokat, amelyek ebben az időben a tó állandó szintje alatt alakultak ki.

Az összegyűjtött paleo-környezeti adatok a virágpor és a szén mennyiségén alapulnak. A kutatók szerint az adatokból az derült ki, hogy a szén felhalmozódásának megugrása nem sokkal a régió fajgazdagságának ellaposodása előtt következett be. Annak ellenére, hogy az ökoszisztéma nagyobb stabilitását kellene jelentenie az állandóan magas vízszintnek, a fajgazdagság az utolsó száraz periódust követően a tóparti minták alapján csökkent. Mindez arra utal, hogy az emberek már a tűzzel manipulálták az ökoszisztémát – vonták le a kutatók a következtetést.

Az emberek által okozott hosszú távú környezeti hatásokat áltában a gazdálkodó, állattartó életmóddal szokták összefüggésbe hozni, nem pedig a vadászó-gyűjtögető életmóddal. A Yale kutatása ezt az elképzelést módosította.

Science Daily / PH

Legnépszerűbb cikkeink