Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bojkott várható a téli olimpián

Létrehozva:

A jégkorongmérkőzéseknek otthont adó Pekingi Nemzeti Stadion | Fotó: Wang Zhao / AFP

A Washington Post értesülése szerint az Egyesült Államok diplomáciai bojkottot tervez Pekingben, a februári téli olimpián, de ez a sportolókat nem érinti.

Az újság úgy tudja, hogy az amerikai tisztségviselők közül senki sem lesz jelen a jövő év eleji kínai ötkarikás játékokon. Megjegyezték azt is, hogy a végső döntés még nem született meg, de Joe Biden elnök november végén várhatóan azt fogja bejelenteni, hogy jóváhagyja az Egyesült Államok távolmaradásáról szóló indítványt. A napilap egyértelművé tette, hogy egy ilyen lépés amerikai részről válasz lesz azokra a jogsértésekre, amelyeket az Egyesült Államok Kínának tulajdonít, az ujgur kisebbség erőszakos elnyomását róva fel Pekingnek. Mint az köztudott, Kína kategorikusan visszautasítja ezeket a vádakat.

Korábban a CNBC azt állította, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök meghívhatja Bident a téli játékokra kettejük keddi beszélgetésén, ám az online csúcstalálkozót követő tájékoztatón a washingtoni kormány szóvivője azt mondta, a két vezető nem tárgyalt a közelgő olimpiáról.

Idén májusban Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke a pekingi olimpia diplomáciai bojkottjára szólította fel a nemzetközi közösséget, az Egyesült Államok Nemzeti Olimpiai Bizottsága ugyanakkor azt közölte: ellenez egy ilyen lépést, s a világ legfejlettebb országait tömörítő G20-csoport vezetői is kiálltak a kínai olimpia mellett október végi római csúcstalálkozójukon.

A 2022-es téli játékokat február 4. és 20. között rendezik Pekingben.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink