Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kaszparov szerint a sportszövetségek a diktátorok eszközeivé váltak

Létrehozva:

GARRI KASZPAROV EGY DIGITÁLIS PROPAGANDÁRÓL SZÓLÓ KONFERENCIÁN BERLINBEN 2017. MÁJUS 8-ÁN | FOTÓ: BRITTA PEDERSEN / DPA-AFP

A volt sakkvilágbajnok Garri Kaszparov élesen bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és elnökét, Thomas Bachot, valamint a nemzetközi sportági szövetségeket, mert szerinte eszközök az olyan diktátorok kezében, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök.

„Nem rajongok Bach úrért és a NOB, valamint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség vezetőiért, mert közvetlenül vagy közvetve kapcsolatban vannak a világ Putyinjaival” – nyilatkozott a német ARD tv-csatornának az orosz sakkfenomén.

Kaszparov úgy vélekedett, hogy a sportvilág segítséget nyújtott Vlagyimir Putyinnak „agresszív útján” azzal, hogy Oroszországnak ítélte a 2014-es, Szocsiban rendezett téli olimpiát, a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot, valamint további nagy eseményeket.

Nem penget új húrokat a az egykori világbajnok, amikor azt mondja, Oroszország ukrajnai inváziója felveti a kérdést, hogyan kell kezelni azokat a sportszövetségeket, amelyek akarva-akaratlanul „diktátorok eszközeivé” váltak. A közbeszédben ugyanis rendszeresen témát jelent, hogy a NOB és általában a sportszövetségek hajlamosak kifejezetten „problémás” országoknak adni a rendezési jogokat. 

Kaszparov szerint az autokrata vezetők Adolf Hitler és az 1936-os berlini olimpia óta látják a lehetőséget a nagy sporteseményekben, hogy általuk javíthatják a megítélésüket.

„Ezt Putyin is megtanulta, és még optimalizálta is, mert az összes eddigi diktátornál több pénze volt” – mondta Kaszparov, aki szerint Putyin gondosan felépített hatalmas lobbista hálózata és ügynöki rendszere azonban most összeomlott, mert az elnök „teljesen alábecsülte” a nyugati világ reakcióját az invázióra.

„Nagyon fontos, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő. Putyin megmutatta nekünk, hogyan erősíthető meg a programja a nemzetközi események és sportszervezetek felhasználásával. Nem lehet, hogy ilyen, az Ukrajnában zajló tragikus eseményekre van szükség ahhoz, hogy felébredjünk” – mondta.

Garri Kaszparov 1985 és 2000 között ült a sakkvilág trónján, évek óta az orosz elnök bírálója.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink