Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az olimpiáért hajtanak a női hokisok

Létrehozva:

Fotó: Vörös Dávid / MJSZ

Fennállása során először juthat ki a magyar női jégkorong-válogatott az olimpiára.

A csapat csütörtöktől vasárnapig a csehországi Chomutovban vesz részt selejtezőn, ahol a négyes torna első helyezettje szerez indulási jogot a februári pekingi téli ötkarikás játékokra.

A női hoki 1998 óta szerepel az olimpia műsorán, de a magyarok eddig a közelébe sem jutottak a tornának. Közel tíz éve még a világ negyedik vonalában játszottak, azóta sikerült a világ legjobb tíz csapata közé kerülni, és játszani az elit vb-n. 

A papírforma és a világranglistás helyezések alapján a zárónapi cseh-magyar dönthet a továbbjutásról. Augusztusban, a calgary-i vb-n a csehek 4-2-re győztek, és később a hetedik helyen zártak, míg a története első elit világbajnokságán szereplő magyar válogatott kilencedikek lett, megelőzve Dániát.

Lisa Haley együttese a múlt héten két felkészülési mérkőzést játszott Győrben a vb-hatodik japánokkal, előbb sikerült nyerni 3-1-re, majd szerdán a vendégek 5-2-vel vágtak vissza.

A szövetségi kapitány jelezte, a chomutovi tornán is lesz olyan – szombaton és vasárnap –, hogy 24 órán belül kétszer kell játszania a válogatottnak. A japánok ellen az első felvonáson időbe telt, mire a lányok felvették a tempót, a másodikon viszont remekül kezdtek, de idővel kiütközött a fizikai és mentális fáradtság.

„Ez jó tapasztalat volt, miként reagál a test és a fej ilyen esetekben, ez tesz minket jobb csapattá. Az a cél, hogy tartósan magas szinten játsszunk, de természetes, hogy van visszaesés. Az első meccsen hibátlan volt az emberhátrányos védekezés, a következő találkozón két gólt is kaptunk így. Emberelőnyben pont fordítva volt: az első nap nem sikerült betalálni, a másodikon kétszer is gólt szereztünk ilyen helyzetből” – fogalmazott a kapitány a szövetség honlapján, hozzátéve, hogy a hibákból sokat lehet tanulni, és biztosan mindenki mindent belead majd a jégen.

 

*

Az selejtezőtorna programja

Csütörtök: Magyarország-Lengyelország, Csehország-Norvégia

Szombat: Lengyelország-Csehország, Magyarország-Norvégia

Vasárnap: Csehország-Magyarország, Norvégia-Lengyelország

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink