Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

EP-alelnök: Orbán közpénzt lop

Létrehozva:

KATARINA BARLEY | FOTÓ: CHRISTOPHE GATEAU DPA / AFP

A német kormánykoalíció mindhárom pártja támogatja, hogy Magyarország ellen elindítsák a jogállamisági mechanizmust, nyilatkozta Katarina Barley német szociáldemokrata politikus.

„Arra kérem a magyarokat, hogy ne essenek Orbán csapdájába” – üzente. A 444-nek interjút adó, német szociáldemokrata politikus az Európai Parlament egyik alelnöke. A Merkel-kormány korábbi igazságügy-minisztere arról beszélt: a magyar kormány ellen rég el kellett volna indítani azt az uniós mechanizmust, ami pénzbüntetéssel sújtja a demokráciát megsértő tagállamokat.

Szerinte egyértelmű, hogy Orbán Viktor ellopja a magyarok és az európaiak pénzét. „A magyar esetben nagyon sok ügy van, én személy szerint a korrupcióval kezdeném, hiszen nyilvánvaló, hogy Orbán, a családja és a barátai, közpénzt lopnak. A magyar és az európai emberek pénzét lopják. Mindenki ismeri Mészáros Lőrinc nevét – hogy lehet egy gázszerelő milliárdos?” – fogalmazott.

Szerinte a német kormány annak alapján fogja eldönteni, hogy támogatja-e Magyarország büntetését, hogy az Európai Bizottság erről szóló ajánlása mennyire lesz alapos. Viszont alapjáraton a német kormánykoalíció mindhárom pártja támogatja a mechanizmust. 

Arról is beszélt: tiszteli és jóban van Ursula von der Leyennel, viszont korábban többször is kritizálta azért, mert szerinte túl szoros az együttműködése a magyar és a lengyel kormánnyal. Szerinte „a menekülteket és a jogállamisági ügyeket szét kell választanunk. Természetes, hogy a menekültek ellátásához segítséget adunk. De ez a helyzet nem adhat kibúvót a nagyon súlyos problémák kezelése alól.”

Barley elmondta: nincs alapja annak a Fidesz-narratívának, hogy az EU az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt köt bele a magyar jogállamiság helyzetébe. Szerinte Orbánnak azért kellett ez a törvény, hogy „felépíthesse a hazugságát, hogy minden a homoszexuálisok miatt van”.

„Arra kérem a magyarokat, hogy ne essenek Orbán csapdájába” – tette hozzá.

RTL / PH

Legnépszerűbb cikkeink