Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az oroszbarát politikát árazta be a piac

Létrehozva:

Pénzváltó árfolyamai 2022. március 8-án, Budapesten az Erzsébet körúton. | Fotó: Dimény András

Pogátsa Zoltán közgazdász szerint a mélyponton lévő forintárfolyam azt bizonyítja, hogy a piac beárazta Magyarország elmúlt években folytatott oroszbarát politikáját. Ennek hatására az infláció még inkább elszabadulhat.

Történelmi mélypontra került hétfőn a forint, délelőtt volt, hogy már a 400 forintot is elérte a magyar nemzeti valuta euróval szembeni árfolyama. Ami azonban még ennél is sokkolóbb, hogy a háborúban lévő Ukrajna pénzneme, a hrivnya jobban állja a sarat, mint a magyar fizetőeszköz – bár ennek Pogátsa Zoltán közgazdász szerint az lehet a fő oka, hogy az ukrán hrivnya egy periférikus valuta, és kevesebb helyen kereskednek vele.

„Az egész Európai Unióban mi vagyunk a leginkább kitéve egyetlen országnak energiaimport tekintetében. Oroszországot pedig súlyos szankciók érik” – jelentette ki lapunknak Pogátsa Zoltán közgazdász. Hangsúlyozta továbbá, hogy a régióbeli országokat gazdasági értelemben közel sem rázta meg annyira az orosz-ukrán háború, és az agresszor elleni szankciók, mint hazánkat. A szakértő szerint sokan sok szempontból Magyarországot Putyin politikai szövetségesének látják. „A Paks2 beruházással és számos egyéb projekttel Magyarország azt bizonyítja, hogy nem az Európai Unió fősodrában áll, hanem inkább oroszbarát politikát visz. Ezt árazta most be a piac” – jelentette ki a szakértő.

Pogátsa Zoltán szerint a Varga Mihály pénzügyminiszter által prognosztizált 4,8 százalékos inflációnál sokkal durvább pénzromlás jöhet idén, és nem kizárt hogy újabb árstopokat is megpróbál majd bevezetni a kormány. Hozzátette: a probléma jelenleg az, hogy amennyiben a jegybank nyílt piaci műveletekkel operálna, akkor félő lehet, hogy elégeti az ország valutatartalékát. A kamatemelés pedig a hazai cégek tőkéhezjutását drágítaná, mondta.

A közgazdász azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem csak a rubel, a hrivnya és a forint értéke romlik látványosan, hanem az euró értéke is a dollárral szemben. Kérdésünkre, miszerint az USA nyertese-e ennek a helyzetnek, Pogátsa úgy reagált: „Nem mondanám hogy Amerika nyertes, mert ez azt a narratívát erősíti, hogy az USA éppen most hajtja végre gonosz tervét. Azt viszont ki lehet jelenteni, hogy Európa vesztes” – mondta. Véleménye szerint ugyanis a kontinens kitettsége óriási Oroszország felé, amit egy átgondoltabb energiapolitikával lehetett volna csökkenteni az elmúlt évtizedekben – ez azonban nem történt meg.

Legnépszerűbb cikkeink