Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Tisztelet a női tűzvonalnak

Létrehozva:

Fotó: Ukrajna Különleges Hírközlési és Információvédelmi Állami Szolgálata

Vannak nők, akik inkább úgy döntöttek, nem hagyják el az országot, hanem küzdenek a hazájukért, akár az életükkel fizetnek érte.

Minden ukrán nő és lány – a harcban állók és a családjukkal elmenekültek – melletti kiállásra szólította fel az Európa Tanács (ET) tagállamait Dunja Mijatovic, az ET emberi jogi biztosa a nemzetközi nőnap alkalmából.

Tizenkét napja tart az orosz invázió Ukrajnában. Aki tudott elmenekült, de vannak olyanok akiknek meg se fordult a fejébe, hogy elhagyják hazájukat, és a rendelkezésükre álló lehetőségekkel a saját életük árán is, de megvédjék a otthonukat. A harcképes korú férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát, és erősen bátorítják őket a harcra, de a nőknek megengedték, hogy elhagyják. Ehelyett sokan úgy döntöttek, maradnak és harcolnak, hogy, akiknek sikerült elmenekülni, legyen hova haza menniük. 

Az ukrán hatóságok osztottak meg egy felvételt, amelyen katonai egyenruhába öltözött, fegyvereket tartó nők egy csoportja látható. „Minden gyermekért, nőért, öregemberért, romos házért, utcáért, sőt pajtáért, úgy fogunk lelőni benneteket, mint a veszett kutyákat. Dicsőség Ukrajnának! Halál az ellenségre!”

Európának meg kell hallania és figyelembe kell vennie az ukrán nők és lányok határozott, a béke helyreállítására vonatkozó kéréseit, hangsúlyozta Mijatovic. A nők azonnal érzik a háborúnak a családjukra és a közösségükre nézve is pusztító hatását. Sokan közülük menekülni kényszerülnek, hogy gyermekeiket és barátaik gyermekeit biztonságba helyezzék, mások a válogatás nélküli bombázások ellenére hazájukban folytatják munkájukat orvosként, ápolóként, vagy más módon nyújtanak segítséget közösségeiknek. 

Az emberi jogvédőként, újságíróként, a civil társadalom aktivistáiként tevékenykedő nők és önkéntesek fáradhatatlanul dolgoznak a béke helyreállításán és az Európa Tanács által képviselt értékek védelmén. „Tisztelgek elszántságuk, erejük és bátorságuk előtt!” – fogalmazott.

168 / MTI

Legnépszerűbb cikkeink