Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Macron: Ha Ukrajna veszít, Putyin megtámadja a NATO-t

Létrehozva:

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián kijelentette: Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerje meg ezt a háborút. A francia elnök felszólította a nyugati vezetőket, hogy fokozzák Ukrajna támogatását, figyelmeztetve, hogy Moszkva elmúlt hetek lépései azt jelzik, hogy Oroszország a következő években megtámadhatja a NATO-államokat. Az európai vezetők Párizsban üléseztek, hogy megvitassák milyen lépesek megtétele szükséghez Ukrajna további támogatására – írja a France24. A találkozó célja az volt, hogy felgyorsítsa Ukrajna fegyver- és pénzügyi segélyellátását.

Macron párizsi konferencia megnyitóján beszédét azzal kezdte:„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához.” „A kollektív biztonságunk biztosításán dolgozunk ma és holnap” – mondta.

Macron Ukrajna támogatását sürgette

Macron arról beszélt , hogy az új koalíciót azért hozzák létre, hogy Ukrajnát „közepes és nagy hatótávolságú rakétákkal és bombákkal lássák el végzetes csapások végrehajtásához”.

A hétfői csúcstalálkozón részt vett Olaf Scholz német kancellár, David Cameron brit külügyminiszter és Mark Rutte holland miniszterelnök, aki a NATO következő főtitkára lesz – írja a The Guardian.  A France 24 azt írja, hogy Andrzej Duda lengyel elnök és mintegy 25 európai állam- és kormányfő között volt a konferencián. Más államok minisztereket küldtek Nagy-Britanniába, David Cameron külügyminiszter Párizsba, valamint az Egyesült Államok és Kanada is képviseltette magát.

„Széles konszenzus alakult ki arról, hogy többet és gyorsabban tegyünk” – tette hozzá a francia elnök, mondván, konszenzus van az Ukrajnával való közös fegyvergyártás felgyorsításáról és saját hadiiparának fellendítéséről is. Petr Fiala cseh miniszterelnök eközben kijelentette, hogy „nagy támogatást élvez” az a kezdeményezés, hogy segítsenek Ukrajnának lőszert vásárolni az EU-n kívül. Mark Rutte holland miniszterelnök kijelentette, hogy országa hozzájárul, és mások is követik.  Az Élysee-palotában tartott konferencia megnyitásakor Macron kijelentette, hogy „Ukrajna szövetségeseinek ugrásszerűen meg kell kezdeniük támogatásukat, amikor a háború harmadik évébe lépett” – írja a France24.

Zelenszkij: a Nyugat nem képes teljesíteni ígéretét

Az ukrán elnök videóüzenetében azt mondta: „Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem: „Az Európai Unió által ígért egymillió lövedékből nem 50 százalékot, hanem sajnos 30 százalékot szállítottak le”.

Az EU tavaly ígéretet tett arra, hogy 2024 márciusának végéig 1 millió tüzérségi lövedéket küld Ukrajnának, de aztán közölte, hogy ennek a mennyiségnek csak alig több mint 50%-át tudja leszállítani. Zelenszkij utalt arra, hogy az EU még a csökkentett célt sem tudta teljesíteni. Ukrajna a lövedékhiányt okolta azért, hogy nem tudta tartani az állásait, nemhogy előrenyomulni, amit a legtöbb európai hatalom 2024-ben kizár – írja a The Guardian.

A konferencia előtt a  szlovák miniszterelnök, Robert Fico azt mondta, hogy több EU- és NATO-tagállam fontolgatja, hogy kétoldalú alapon csapatokat küld Ukrajnába, és ez az állítás úgy tűnt, mintha az eszkalációtól való félelmet akarták volna kelteni – ezt Macron a konferenciát megnyitó beszédében kifejezetten kizárta – írja a lap.

Macron egyébként nem vett részt a nyolc nappal ezelőtti müncheni biztonsági konferencián, a nyugati politikai és katonai vezetők nagyszabású találkozóján, és nem csatlakozott a G7-ek elnökéhez, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökhöz sem, aki Kijevből videohívást folytatott a G7-ek között. Macron támogatói elmondták, hogy úgy érezték, a müncheni konferencia túlzottan borúlátó légkört keltett azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna képes lesz-e legyőzni Putyint vagy tárgyalásra bírni.

(Kiemelt képünkön: Volodimir Zelenszkij ukrán (b) és Emmanuel Macron francia elnök a franciaországi Vélizy-Villacoublay katonai repülőteréről a brüsszeli EU-csúcsra indul 2023. február 9-én.)

Legnépszerűbb cikkeink