Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ukrajna az EU-csúcs központi témája

Létrehozva:

Zelenszkij videókapcsolaton keresztül modnott beszédet a brüsszeli EU-csúcson, ahol – többek között – Ukrajna támogatása és uniós csatlakozása is szóba került.

Megkezdődött csütörtök délután az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők megbeszélésének középpontjában az Ukrajnának nyújtható további támogatás, a biztonság és védelem, Ukrajna csatalkozása, a Közel-Keleten kibontakozó helyzet, a bővítés, a külkapcsolatok, a migráció, a mezőgazdaság áll.

A kétnaposra tervezett EU-csúcson az európai uniós tagországok állam- illetve kormányfői munkaebéden vesznek részt António Guterres ENSZ-főtitkárral, megbeszélésük elsősorban az izraeli-palesztin konfliktusra összpontosít, amelyen várhatóan a folyamatos, gyors, biztonságos és akadálytalan humanitárius hozzáférés biztosítását, valamint a segítség rászorulókhoz történő eljuttatását szorgalmazzák majd.

Zelenszkij: Putyinnak veszítenie kell!

Teljes egészében fel kell használni az uniós bankokban tárolt, majd az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz pénzeszközöket Ukrajna támogatására, az agresszornak ugyanis a legmagasabb árat kell fizetnie a háborúért – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, a brüsszeli EU-csúcson videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében.

Az Európai Tanács által közreadott beszédben az ukrán elnök kijelentette: a befagyasztott orosz vagyont védekezésre és helyreállításra kell felhasználni, és fegyvereket kell vásárolni belőlük „az orosz terror megállítására”.

„Oroszországnak éreznie kell a háború valódi árát és az igazságos béke szükségességét”

– fogalmazott.

Az ukrán elnök kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerének veszítenie kell az Ukrajna elleni háborúban. A háború ugyanis nemcsak Ukrajna ellen, hanem „mindannyiunk ellen, az önök országai ellen is, egész Európánk és az európai életforma ellen zajlik” – mondta. Ez létkérdés. Európában sehol sem szabad érvényesülnie az erőszaknak – emelte ki.

Közölte, Ukrajna nagyra értékeli a védelme számára biztosított támogatást, a meglévő légvédelmi rendszerek azonban nem elegendőek ahhoz, hogy Ukrajna egész területét megvédjék az orosz terrortól. El kell érni, hogy Putyin elveszítse az ukrán égbolt birtoklásáért vívott harcát, és ha ez megtörténik, akkor az elbitorolt ukrán földet is elveszíti – hangsúlyozta.

Szavai szerint a lőszerek biztosítása továbbra is létfontosságú Ukrajna számára. Kiemelte ugyanakkor: fontos bebizonyítani, hogy Európa többet tud nyújtani. Ha van elégséges támogatás, az megmutatja Putyinnak és szövetségeseinek, hogy lesz elég támogatás akkor is, ha elrendeli az agresszió kiterjesztését más európai országokra is – jelentette ki.

Zelenszkij továbbá fontosnak nevezte az EU-val folytatott kereskedelmi liberalizációs rendszer fenntartását az orosz agressziónak való ellenállóképesség megerősítése szempontjából. Azt mondta, az ukrán gabona fontos az EU déli országai, nevezetesen a spanyol és olasz mezőgazdasági szektor számára, az ukrán cukor pedig kell a román piacra. Európa haszonra fog szert tenni az Ukrajnával ápolt együttműködésből – tette hozzá.

Az ukrán elnök végezetül az országa uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésének fontosságát hangsúlyozta. „Ez az egyik kulcseleme annak, hogy motiváljuk népünket az Oroszország elleni harcban. Ukrajna teljesíti a reformokra vonatkozó kötelezettségvállalásait, az ukránoknak pedig látniuk kell, hogy az EU egyre közelebb kerül” – tette hozzá Zelenszkij.

Az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna újjáépítésére kell fordítani, nem pedig fegyverek vásárlására – jelentette ki az osztrák kancellár Brüsszelben a tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezve csütörtökön.

Fegyverszállítás vagy újjáépítés?

Karl Nehammer kijelentette, az olyan semleges országoknak, mint Ausztria, ha támogatják a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereség felhasználását, biztosítékra van szükségük arra vonatkozóan, hogy azt Ukrajna megsegítésére költik, „nem pedig fegyverekre és lőszerekre”.

„Eredetileg arról volt szó, hogy az újjáépítésbe kellene fektetni Ukrajnában”

– fogalmazott Nehammer, majd hozzátette: ez továbbra is ésszerű javaslatnak tűnik Ausztria számára.

Alexander De Croo belga miniszterelnök azt mondta, Belgium támogatja az Európai Bizottság javaslatát a szóban forgó orosz vagyon profitjának elkobzására, majd aláhúzta: jelenleg a lőszervásárlás a prioritás.

„Szívesen befektetnék az újjáépítésbe, de értelmetlen, ha ezzel kockáztatjuk az ország elvesztését”

– tette hozzá a belga miniszterelnök.

Gitanas Nauseda litván elnök érkezésekor hangoztatott véleménye szerint nemcsak az orosz vagyon nyereségét, hanem az orosz pénzeszközállományt Ukrajna felfegyverzésére kell fordítani.

„Az orosz pénzeket nemcsak Ukrajna újjáépítésére, hanem védelmi szükségleteire is fel kell használni”

– fogalmazott.

A litván elnök fontosnak nevezte, hogy az EU a lehető leghamarabb megkezdje Ukrajnával a csatlakozási tárgyalásokat, ugyanakkor sürgette az uniós vezetőket, hogy akadályozzák meg az ukrán gabona bejutását az Európai Unióba, amely mára – mint kiemelte – gazdasági és politikai problémává vált.

Kaja Kallas észt miniszterelnök érkezésekor azt mondta, nagy a probléma az EU védelmi iparának finanszírozásával. „Azért küldtünk levelet az Európai Beruházási Banknak, hogy forrást nyissanak a védelmi beruházások számára. Most van rá szükségünk, nem halaszthatjuk tovább” – fogalmazott.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök érkezési beszédében eurókötvények kibocsátását javasolta, hogy az abból származó bevételt az Európai Unió védelmi kapacitásának fejlesztésére használja fel.

Ursula von der Leyen a katonai támogatás mellett

Az uniós tagállami vezetők készek jóváhagyni azt a javaslatot, mely az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz vagyon profitjának felhasználását tenné lehetővé Ukrajna számára, beleértve a katonai támogatást is – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben csütörtök este.

Ursula von der Leyen a kétnapos uniós csúcstalálkozó első munkanapját követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette: az európai bankokban tárolt orosz vagyon mintegy hárommilliárd eurót kitevő idei nyeresége finanszírozni fogja a katonai felszerelések beszerzését Ukrajna számára.

Charles Michel: „lőszert, rakétákat és légvédelmi rendszereket szállítunk Ukrajnának”

„Növelnünk kell védelmi felkészültségünket és háborús alapra kell helyeznünk a gazdaságokat, hogy megfeleljünk a fenyegetések jelentette kihívásoknak” – jelentette ki Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben csütörtök este.

Charles Michel a kétnapos uniós csúcstalálkozó első munkanapját követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette: az Európai Unió céljai között szerepel Ukrajna folytatódó és azonnali támogatása mindaddig, ameddig arra szükség van. A célok között említette a védelmi kiadások összehangolását és felgyorsítását, valamint azt, hogy könnyebb hozzáférést teremtenének a köz- és magánfinanszírozáshoz a védelmi szektor számára.

„Felgyorsítjuk katonai támogatásunkat, lőszert, rakétákat és légvédelmi rendszereket szállítunk Ukrajnának”

– fogalmazott.

Az Európai Tanács elnöke elmondta, a tagállami vezetők felülvizsgálták és a megbeszélések folytatásáról határoztak az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz vagyon profitjának felhasználásának lehetőségeiről Ukrajna számára. Kijelentette, a vezetők eltökéltek a gyors cselekvés mellett annak érdekében, hogy ezeket a pénzeket Ukrajna támogatására fordítsák, beleértve a katonai támogatást is.

Michel közölte,

a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával még június vége előtt megkezdődhetnek, az Európai Unió Tanácsának soros belga elnökségének ideje alatt.

(Kiemelt képünk: Ursula von der Leyen – Fotó: Alexandros Michailidis – Shutterstock)

Legnépszerűbb cikkeink