Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elhunyt Fritz Wepper, a Derrick sorozat Harry Klein felügyelője

Létrehozva:

A hazánkban is igen népszerűt Derrick című sorozat egy 1974 és 1998 között készült német tévés krimisorozat, amelyben Horst Tappert játszotta Stephan Derrick nyomozó főfelügyelőt, hűséges társát pedig Fritz Wepper alakította, aki Harry Klein nyomozó őrmesterként lett híres számos országban. Horst Tappert 2008-ban halt meg, 85 évesen.

A Derricket a német televíziózás történetének egyik legsikeresebb televíziós műsoraként tartják számon, jelentős nemzetközi sikert ért el, a sorozatot több mint 100 országban értékesítették. A sorozat 1998 októberében azért szűnt meg, mert Horst Tappert elérte a maga által meghatározott korhatárt és gyakorlatilag visszavonult.

Fritz Wepper színész egészsége jó ideje nem volt rendben, korábban rákot diagnosztizáltak nála. Az orvosok mindent megtettek érte, de az erőfeszítések ellenére állapota folyamatosan romlott. Testvére, a szintén színész Elmar Wepper novemberi temetésén már csak kerekesszékkel tudott részt venni. Nemrég úgy döntött, hogy visszautasítja a kezeléseket.

Felesége azt is elárulta, hogy Wepper egy hónapja került a felső-bajorországi hospice házba, ahol tizenkét éves lánya díszítette fel a szobáját. Ő és felesége volt mellette az utolsó hetekben.

A német Bild tájékoztatása szerint a neves színész ma regge 9:45-kor békésen elaludt.

Wepper már tinédzserkorában színészkedett, és azon német színészek egyike volt, aki a nemzetközi porondon is sikeres volt. A világhírt azonban kétségkívül Harry Klein karaktere hozta meg számára, akit a Derrick című sorozatban alakított több mint húsz éven át 1974 és 1998 között összesen 281 epizódban.

A Derrick mellet egyéb alkotásokban is sikeres volt

Fritz Wepper egy ügyvéd fiaként született, aki katonaként tűnt el Lengyelországban 1945-ben. Színészi pályafutását tizenegy évesen kezdte. Áttörő szerepe egy fiatal katona volt Bernhard Wicki háborúellenes filmjében, a Die Brücke-ben (1959), amely elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat is.

Wepper felnőtt koráig megőrizte népszerűségét a német közönség körében, és az 1960-as évek számos jelentős német filmjében szerepelt. 1972-ben a Kabaré Oscar-díjas filmváltozatában Fritz Wendelt, a keresztényként átlépő zsidót alakította Liza Minnelli oldalán. A most 78 éves színésznővel élete végéig jó barátságban volt.

(Kép forrása: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink