Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Virág helyett több megbecsülést

Létrehozva:

Laboratóriumi dolgozók a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjában 2017. február 24-én. 1911-ben ünnepelték meg először a nemzetközi nőnapot, amelynek időpontja 1913 óta március 8. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés. | MTI Fotó: Kallos Bea

Erősen megnőttek a különbségek a nők között Magyarországon, ahogy a nők és férfiak között is – mondta a CEU gendertanszékének vezetője, Fodor Éva. 

Az anyák és dolgozó nők problémái mellett viszonylag kevesebbet beszélünk az idős, nyugdíjas asszonyok helyzetéről, holott Fodor szerint radikálisan romlottak a kilátásaik az elmúlt öt évben. „A nyugdíjak sokáig lépést tartva a bérekkel emelkedtek, de ez a tendencia már nincs meg, az idősek keresetének értéke egyre romlik Magyarországon. Ez odáig vezetett, hogy ma a nyugdíjasok sokkal nagyobb százaléka számít szegénynek. Itt egyébként azért beszélhetünk nemi egyenlőtlenséget érintő kérdésekről is, mert a nők tovább élnek, és így nyilván sokkal több asszonyt érint a probléma” – tette hozzá.

A nők alacsonyabb munkahelyi megbecsültségét sem nehéz számokban megmutatni. Fodor szerint a társadalom kollektíven leértékeli azokat a munkákat és feladatokat, amelyeket nők végeznek. „A nők általában más szakmákban helyezkednek el, mint a férfiak, és ezeken a munkahelyeken más és más a bérezés” – mondta, majd hozzátette: amint növekedni kezd a férfiak száma egy szakmán belül, a fizetések is emelkednek. Külföldi példának az orvosi asszisztensek bérét emelte ki.

Az Európai Unión belül egyébként még mindig Magyarországon az egyik legmagasabb a férfiak és nők közti egyenlőtlenség. „Az az európai unió nemi egyenlőtlenséggel foglalkozó szervezetének mutatóján (EIGE) Magyarország az utolsó előtti helyre dolgozta le magát 2021-re. Az indexet nagyban befolyásolja, hogy a nők mekkora százaléka van jelen a politikai hatalomban, és ez Magyarországon elenyésző, a parlamenti képviselők kevesebb mint 10 százaléka nő. Nagy a különbség aközött is, hogy a két nem mennyi időt fordít háztartási munkára” – jelentette ki Fodor, hozzátéve: a láthatatlan vagy gondoskodó munkával járó teher és felelősség szintén inkább a nők vállát nyomja, és ez azt is befolyásolhatja, hogy mit tudnak elérni a munkahelyükön. 

„Sokszor gondoljuk, hogy a gondoskodó munkák  kevesebb energiát igényelnek, mert ezek a közfelfogás szerint természetesen fakadnak a nőkből. Így nem feltétlenül érezzük át, hogy milyen nehéz fizikai és emocionális feladat tíz gyerekre vigyázni, míg az építkezésen való munkánál egyértelmű, hogy egy veszélyes és megterhelő munkáról van szó” – mondta.

Legnépszerűbb cikkeink