Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Zelenszkij a hadsereg mellett az állami vezetők cseréjét fontolgatja

Létrehozva:

Az ukrán elnök beszélt arról, hogy számára mit jelent Ukrajna uniós támogatása, és hogy szerinte szerinte egész Európát fenyegeti Putyin.

Ahogy arról beszámoltunk, Zelenszkij már döntött a hadsereg főparancsnokának leváltásáról. Az Euronews arról értesült, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a teljes ukrán vezetés cseréjét fontolgatja. Azt követően, hogy az Európai Tanács megszavazta az újabb 50 milliárd eurós csomagot a háborúban álló Ukrajnának, Kijevbe látogatott az Európai Unió külügyi főképviselője.  Josep Borrell Varsóból érkezett az ukrán fővárosba, ahol felvetette, hogy a harmadik országokba küldött lőszereket Ukrajnába kellene átirányítani a lőszerhiány pótlására. Az európai diplomácia vezetője a rendszeres katonai támogatás szorgalmazása mellett a béke elérését és a háború utáni újjáépítést is kiemelte. Ez utóbbira az EU egy 90 millió eurós garanciamegállapodást írt alá.

Zelenszkij nem csak a főparancsnokot váltja le

Az ukrán elnök az olasz állami televíziónak adott interjúban megerősítette, hogy fontolgatja az ukrán főparancsnok, Valerij Zaluzsnij tábornok leváltását az ország vezetésének szélesebb körű átalakítása részeként.  A Tg1 igazgatójának az ukrán fegyveres erők parancsnokának, Valerij Zaluzsnij tábornoknak esetleges elbocsátásával kapcsolatos kérdésére Zelenszkij azt válaszolta, hogy ez egy olyan megbeszélés, amely nem csak a katonai vezetőre vonatkozik. „Ez egy olyan kérdés, ami azokat az embereket foglalkoztatja, akiknek Ukrajnát vezetniük kell, minden bizonnyal reset, új kezdet kell , valami komoly dolog van a fejemben, ami nem egy embert, hanem az ország vezetésének irányát érinti”.  „Amikor erről beszélünk, egy sor állami vezető leváltására gondolok, nem csak egyetlen szektorban, mint a katonaság. Gondolok erre a leváltásra, de itt nem lehet azt mondani, hogy egyetlen embert cseréltünk le”– Zelensky mondta. „ Ha nyerni akarunk, mindannyiunknak ugyanabba az irányba kell nyomulnunk , meggyőződve a győzelemről, nem szabad elcsüggednünk, engedjük le a karunkat, megfelelő pozitív energiával kell rendelkeznünk… ezért beszélek újrakezdésről” – magyarázta.

A The New Vioce of Ukraine azt írja, hogy Zaluzsnyij utódjának lehetséges jelöltjei között szerepel Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka és Kirillo Budanov, az ukrán védelmi hírszerzés vezetője. Ukrajna nemzetközi partnerei aggodalmukat fejezték ki Valerij Zaluzsnyij főparancsnok elbocsátása miatt, álláspontjuk szerint negatív hatással lehet az ország harci képességére és a tengerentúli támogatásra – írta a Financial Times február 5-én.

Zelenszkij szerint egész Európának fel kell készülnie a háborúra Putyin ellen

„Az európaiaknak azt akarom mondani, hogy háború jöhet, mert Putyinnal van dolgunk, és amikor kijön a háború, senki sem lesz készen. Mit fog tenni Európa, ha megérkezik az orosz hadsereg? Sokkoló lesz. Hol van a háború. Garantálja, hogy a NATO azonnal reagál? Egy globális háború kezdődik, sok veszteséggel. Ki beszél róla? Senki” – tette hozzá Zelenszkij. „Putyin nem akar békét, meghirdetett feladatuk Ukrajna teljes elpusztítása, hamarosan kimondják. Így volt ez a Krímmel és a Donbászszal is, velünk is ezt teszik: azt akarja, hogy Ukrajna oroszosodjon”– mondta az ukrán elnök. Az olasz csatorna azt írja, hogy Zelenszkij számára „Ukrajna támogatása az oroszok hazatolását jelent”.

(Kiemelt képünkön: Volodimir Zelenszkij 2022. március 2-ai videóüzenetében.  Fotó: UKRAINE PRESIDENCY / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink