Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Radioaktív szennyvíz szivárog a fukusimai atomerőműből

Létrehozva:

A fukusimai atomerőműből több tonna radioaktív szennyvíz szivárog.

A fukusimai atomerőműben a rendellenességet szerda reggel 9 óra előtt az erőmű dolgozói észlelték – írja az ATV. Mintegy 5,5 tonna radioaktív szennyvíz szivárgott szerdán a fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba Japánban – közölte a helyi média szerdán. A fukusimai helyi televízió – a tokiói elekromos művek (TEPCO) közlésére hivatkozva – arról adott tájékoztatást, hogy a radioaktív hűtővíz tisztítására használt berendezés kivezetőnyílásából folyt el hűtővíz eddig ismeretlen okból.

A TEPCO becslései szerint a kiszivárgott hűtővíz körülbelül 22 milliárd becquerel radioaktív anyagot tartalmaz. A hatóság közlése szerint ugyanakkor a víz nagy része már a talajba szivárgott, és a közeli vízelvezető csatornában sem volt kimutatható semmilyen jelentős sugárzási szintváltozás – tették hozzá jelentésükben. A TEPCO – elővigyázatosságból – megtiltotta a belépést a szivárgással érintett területekre – írja a Híradó.

A fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizét a Csendes-óceánba engedik

A Fukusima Daicsi atomerőműben 2011-ben földrengés és szökőár miatt magolvadás következett be, a reaktorokat sikerült leállítani, de továbbra is hűteni kellett őket. Mivel a hűtővízet már nem volt hol tárolni, azt 30 év alatt fokozatosan, megtisztítva, fokozott ellenőrzés mellett egy kilométerre a parttól a tengerbe eresztik. A tisztított hűtővíz leengedésének negyedik szakasza várhatóan idén márciusban kezdődik meg.  Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint a víz kibocsátása nem jelent veszélyt az emberekre vagy a környezetre.

Ahogy arról írtunk, a több mint 1,3 millió tonna, megfelelő szintűre tisztított hűtővíz fokozatos, több évtizeden, mintegy 30 éven át tartó, ellenőrzött tengerbe engedése ellen a szigetországban már több megmozduláson tiltakoztak. Különösen a halászatból élő közösségek aggódnak a helyben kifogott halak minőségének megítélése és az éppen csak talpra álló vállalkozásaik jövője miatt.

Radioaktív szennyezéstől tartanak Fukusimában

Nagyon sokan aggódnak, és félelemmel gondolnak arra, hogy milyen következményei lesznek annak, ha később kiderül, hogy a radioaktív szennyezés esetleg mégis bejut a vízbe és annak élővilágába. Hiába hangsúlyozzák a japán hatóságok, hogy a japán atomerőmű vize szűrt, hígított, és nem képes károsítani a környezetet az óceánba érkezve. Nemcsak Japánban, hanem a szomszédos országokban is utcára vonultak az emberek. Például Dél-Koreában, ahol attól tartanak, hogy a közös tengerből kifogott halakat és tenger gyümölcseit egyszerűen nem merik majd megvenni az emberek – írtunk róla korábban.

(Kiemelt képünkön: légi felvételen a Tokyo Electric Power Company Holdings, Incorporated (TEPCO) fukusimai 1-es számú atomerőműve Fukusima prefektúrában 2023. szeptember 29-én. Fotó: Tetsu Joko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink