Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Alsó korhatárt javasol a NOB

Létrehozva:

KAMILA VALIJEVA A PEKINGI OLIMPIA EGYÉNI DÖNTŐJÉBEN | FOTÓ: MANAN VATSYAYANA – AFP

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt ajánlja a sportági világszövetségeknek, hogy szabjanak meg alsó korhatárt versenyzőik számára a nemzetközi viadalokon való indulás feltételeként.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt követően állt elő az indítvánnyal, hogy a februári, pekingi téli olimpián kitört doppingbotrány főszereplője, a 15 éves orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva a csapatverseny után végül annak ellenére rajthoz állhatott női egyéniben is (ahol negyedik lett), hogy közben fény derült doppingvétségére.

Azonnali felfüggesztése és ideiglenes eltiltása az olimpiai részvételtől többek között azért sem volt lehetséges, mert kiskorúsága miatt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexe szerint védett személynek minősül, és diszkvalifikálását a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) sem támogatta. Ügyét azóta sem zárták le, a NOB viszont szeretne tiszta helyzetet teremteni a jövőbeli hasonló kínos szituációk elkerülése végett – olvasható az ötkarikás témákkal foglalkozó insidethegames.biz cikkében.

A NOB végrehajtó testülete a minimális korhatár megállapítására irányuló ajánlását annak nyomán tette közzé, hogy a múlt héten jóváhagyta a 2024-es párizsi ötkarikás játékok minősítési rendszerét. A szervezet azt tanácsolja a sportágak nemzetközi szövetségeinek, hogy szükség esetén hajtsák végre „szabályaik megfelelő kiigazítását”.

A portál tudomása szerint a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség fontolgatja, hogy 15-ről 17 évre emeli a felnőtt versenyeken indulásra jogosultak alsó korhatárát, a Nemzetközi Tornaszövetség viszont már korábban lépett: szabályai szerint a tornászoknak legalább 16 évesnek kell lenniük, vagy a naptári éven belül be kell tölteniük a 16. életévüket ahhoz, hogy részt vehessenek a jelentősebb felnőtt viadalokon, beleértve az olimpiát is.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink