Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A fiataloké a jég

Létrehozva:

IGNATEVA MARIIA ÉS SZEMKO DANIJIL LEONYIDOVICS A TALLINI MŰKORCSOLYA EURÓPABAJNOKSÁGON 2022. JANUÁR 15-ÉN | FOTÓ: TOMS KALNINS / EPA-MTI

Megfiatalított magyar csapat indul a franciaországi Montpellier-ben szerdától szombatig tartó műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon.

A négyfős magyar küldöttség legifjabb tagja a 17 éves, orosz születésű Vlasenko Aleksandr.

„Tizenegy év után van ismét férfi indulónk a világbajnokságon. Megnyerte a válogató versenyeket és egyedüliként teljesítette azt a technikai pontszámot, ami a vb-részvételhez szükséges” – mondta Vardanjan Gurgen, a magyar szövetség pontozásos szakágának sportigazgatója. „Az összes ugrásból tudja a triplát, folyamatosan fejlődik, hamarosan lehet már négyfordulatos ugrása is. Tőle azt várom, hogy tudása legjavát nyújtsa.”

A sportvezető szerint a 18 esztendős Láng Júlia, aki – a csapatból egyedüliként – szerepelt már világbajnokságon, jó formában van, ezért ha sikerül jól teljesítenie a rövidprogramban, akkor bejuthat a legjobb 24 versenyző közé, és bemutathatja kűrjét.

A 18 éves Ignateva Mariia és a 21 éves Szemko Danijil Leonyidovics alkotta jégtáncos párról Vardanjan Gurgen elárulta, hogy mindössze kilenc hónapja állt össze, így már az is meglepetés volt, hogy a januári Európa-bajnokságon 18. helyezést elérve ez a kettős szerepelhetett a szabadkorcsolyázásban. Hozzátette, nagyon reménykedik, hogy a vb-n is megismétli a duó ezt a bravúrt.

A mezőny kissé foghíjas lesz, mert a téli olimpia után a legjobbak közül nem mindenki nevezett – például a férfiaknál ötkarikás bajnok amerikai Nathan Chen sem indul –, ráadásul az oroszokat és a fehéroroszokat kizárta a nemzetközi szövetség az ukrajnai háború miatt. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyik címvédő sem lép jégre a versenyen. A mostani világbajnokságra 38 ország 163 sportolója nevezett.

 

A magyar versenyzők programja:

szerda:

női rövidprogram (Láng Júlia)

csütörtök:

férfi rövidprogram (Vlasenko Aleksandr) 11:00

péntek:

jégtánc ritmustánc (Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics) 11:00

női kűr (Láng Júlia – ?) 18:00

szombat:

férfi kűr (Vlasenko Aleksandr – ?) 10:55

jégtánc kűr (Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics – ?) 17:05

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink