Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Összezárt a sportvilág

Létrehozva:

Az orosz Daniil Medvedev békét kérő üzenete | Forrás: Daniil Medvedev / Instagram

Újabb sportági világszövetségek tettek eleget a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hétfői javaslatának, miszerint ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz sportolókat, továbbá a két ország hivatalos személyeinek is tiltsák meg a részvételét a különböző eseményeken.

Az amerikai Birminghamben idén sorra kerülő Világjátékokon sem lehetnek ott az orosz és fehérorosz sportolók. Oroszország 69, míg Fehéroroszország 11 versenyzővel képviseltette volna magát a nem olimpiai sportágak július 7. és 17. között sorra kerülő seregszemléjén.

 

Egyre többen csatlakoznak

A Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) az ukrajnai háború miatt elvette Oroszországtól az idei férfi világbajnokság rendezési jogát is, míg a profi ökölvívás négy legjelentősebb szervezete, a Boksz Világtanács (WBC), a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF), a Boksz Világszövetség (WBA) és a Boksz Világszervezet (WBO) is bejelentette, hogy az égisze alatt versenyző ökölvívók nem lépnek ringbe Oroszországban.

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) úgy döntött, hogy versenyein orosz és fehérorosz sportolók nem vehetnek részt az ICF végrehajtó bizottsága arról is egyhangúlag határozott, hogy a felfüggesztés hivatalos személyekre is vonatkozik, azaz oroszok és fehéroroszok további döntésig nem vehetnek részt ICF-értekezleteken, bizottsági üléseken, fórumokon.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) felfüggesztette az orosz és fehérorosz versenyzőket, így ők  a márciusi, belgrádi fedett pályás, valamint a júliusi, eugene-i szabadtéri világbajnokságon sem indulhatnak el. A WA vezető testületének jövő heti megbeszélésén a fehérorosz szövetség felfüggesztéséről is tárgyalnak.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is felfüggesztette az orosz és a fehérorosz sportolók versenyzési jogát. A műkorcsolyázókat, gyorskorcsolyázókat és rövidpályás gyorskorcsolyázókat tömörítő szervezet kedden közleményében jelentette be, hogy további intézkedésig az orosz és a fehérorosz versenyzők nem vehetnek részt az általa rendezett eseményeken.

 

Visszavett kitüntetés

A vizes sportágakat tömörítő szervezet (FINA) is csatlakozott a szankciókhoz: az orosz és fehérorosz sportolók csak függetlenként versenyezhetnek a sportágak eseményein, és Oroszországtól elvették több idei verseny rendezési jogát is. A szervezet megfosztotta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a 2014-ben adományozott FINA-rendtől.

Az evezősök (WR/World Rowing), a síelők (FIS), a tollaslabdázók (BWF), a rögbisek (WR)  is közölte, hogy az ukrajnai invázió miatt egyetért a NOB kérésével, és annak eleget is tesz, míg korábban hasonló lépésről döntött többek között a labdarúgók nemzetközi (FIFA) és európai (UEFA) szövetsége, továbbá a kézilabdázók európai (EHF) és a jégkorongozók nemzetközi (IIHF) szövetsége is.

 

„A világ minden gyermeke nevében”

A férfi tenisztornákat szervező ATP és a női versenyek rendezéséért felelős WTA közös keddi döntése szerint nem lesz októberben moszkvai tenisztorna, az orosz és a fehérorosz játékosok pedig mostantól nem indulhatnak hazájuk zászlaja alatt a viadalokon, valamint további intézkedésig azonnali hatállyal felfüggesztik az orosz és a fehérorosz sportági szövetség tagságát. 

A férfi tenisz új világranglista-vezetője, az orosz Danyiil Medvegyev nyilatkozatában egyértelműen a béke mellett foglalt állást: „Ma a világ minden gyermeke nevében szeretnék beszélni. Mindannyiuknak vannak álmai, az életük csak most kezdődik, megannyi szép élmény vár rájuk, első barátok, érzelmek. Mindent először látnak és éreznek az életükben. Ezért szeretnék békét kérni a világban, békét az országok között. Ők a világba vetett bizalommal születnek, hisznek az emberekben, a szeretetben, a biztonságban és az igazságosságban, az életben való esélyeikben. Legyünk együtt és mutassuk meg nekik, hogy ez igaz, mert egy gyereknek sem szabadna abbahagynia az álmodozást” – osztotta meg gondolatait Instagram-oldalán az orosz játékos.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink