Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

64 kilométer hosszú orosz konvoj halad Kijev felé

Létrehozva:

MŰHOLDKÉP A KONVOJRÓL A KIJEVI ANTONOV REPÜLŐTÉRTŐL KELETRE, 2022. FEBRUÁR 28-ÁN | FOTÓ: MAXAR TECHNOLOGIES / AFP

A menetet amerikai műholdfelvételek rögzítették.

Tankokból, páncélozott járművekből, vontatott tüzérségi eszközökből és egyéb logisztikai járművekből álló konvoj indult az Ukrán főváros felé tegnap.

A Sky News hétfőn kora este még csak egy 27 kilométer hosszú konvojról számolt be, viszont az amerikai műholdas magáncég, a Maxar Technologies felvételei szerint az mostanra 65 kilométer hosszúra nőtt. A hétfői képek alapján a menet a Kijevtől több mint 90 kilométerre fekvő Pribirszktől egészen az antonovi katonai bázisig tarthat, ami körülbelül 27 kilométerre fekszik az ukrán főváros központjától.

A Maxar műholdjai szárazföldi csapatokat és harci helikoptereket is észleltek Fehéroroszország déli részén, mindössze 32 kilométerre az ukrán határtól.

A BBC megszólaltatott egy hadászati szakértőt is, aki szerint az orosz erők 75 százaléka már Ukrajnán belül mozog. Dr. Jack Watling a Royal United Services Institute szárazföldi hadviseléssel és hadtudományokkal foglalkozó kutatója a BBC Radio 4 Today című műsorában elmondta, hogy az orosz csapatok jelentős része Fehéroroszország felől délre nyomul előre; ezzel teremtik meg a feltételeket ahhoz, hogy támadást indíthassanak Kijev ellen.

A CNN azt írta: amerikai tisztviselők szerint az orosz csapatok elsöprő hulláma várható Ukrajnában. Figyelmeztetésük szerint az orosz csapatok második hulláma valószínűleg megszilárdítja az oroszok Ukrajnán belüli pozícióit, és puszta létszámánál fogva képes lesz legyőzni az ukrán ellenállást. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Oroszország ostrom alá veszi Ukrajna fővárosát, Kijevet, és a városi harcok nagyon durva jeleneteire kell felkészülni.

A BBC ukrán jelentésekre hivatkozva azt írja: Oroszország „középkori taktikával” ostromolja majd a lakott területeket, bekeríti a városokat, és elzárja a védőktől az élelmet, a vizet és az alapvető ellátást. 

Az ukrán hadsereg már nem katonai alakzatokban működik, hanem meglehetősen fix védelmi pozíciókat vettek fel. Egyre inkább a területvédelemre összpontosítanak, amiben az önkéntes erők is segítik őket tette hozzá Dr. Jack Watling.

BBC / Sky News / PH

Legnépszerűbb cikkeink