Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Mazepin nem indulhat a Brit Nagydíjon

Létrehozva:

MAZEPIN A 2021-ES STÁJER NAGYDÍJ PÁLYABEJÁRÁSÁN | FOTÓ: GEORG HOCHMUTH / APA/AFP

A Brit Autósport Szövetség az ukrajnai háború miatt nem engedélyezi, hogy Nyikita Mazepin, a Haas istálló orosz versenyzője rajthoz álljon az idei Formula–1-es Brit Nagydíjon, amelyet július 3-án rendeznek Silverstone-ban.

Bár a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kedden úgy döntött, hogy az égisze alá tartozó sorozatokban semleges színekben rajthoz állhatnak az orosz és a fehérorosz versenyzők mindaddig, „amíg elkötelezik magukat a béke és a politikai semlegesség elve mellett”, úgy tűnik, nem mindenhol tartják elégségesnek ezt a döntést. 

A Brit Autósport Szövetség ugyanis sokkal szigorúbb. „Az orosz és a fehérorosz szövetség által kiadott licencekkel rendelkező versenyzők és hivatalos személyek nem vehetnek részt semmilyen Nagy-Britanniában sorra kerülő autósport-rendezvényen” – jelentették ki közleményükben a FIA döntésére reagálva. A szövetség a döntést „a brit kormánnyal, valamint a nemzeti sportági szövetségekkel folytatott konzultáció eredményeként” hozta meg, „egyoldalú válaszként” az ukrajnai eseményekre.

A Bahreinben március 20-án kezdődik a Formula–1 szezonja, a mezőnyben pedig egy orosz versenyző van, a Haas-szal versenyző Nyikita Mazepin.

Az amerikai Haas istállónak a Mazepin édesapjának tulajdonában álló Uralkali műtrágyagyártó és forgalmazó cég a főszponzora, de a csapat a múlt heti barcelonai tesztelés pénteki napján fehérre festette át az eredetileg orosz nemzeti színekben pompázó versenyautóit, és az orosz főtámogató neve és logója szintén lekerült az autókról.

A FIA a Motorsport Világtanács keddi tanácskozásán pedig az idén szeptemberre kiírt Formula–1-es Orosz Nagydíj törlését is jóváhagyta. Mint ismeretes, a szocsi futam lemondását a gyorsasági autós világbajnokság irányítói már múlt pénteken, egy nappal azután bejelentették, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink