Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az EMIH segít a menekülteknek

Létrehozva:

Köves Slomó vezető rabbi beszél a Kerepelés a békéért nevű rendezvényen, ahol a helyi zsidóság a purimot is ünnepelte, Budapesten a Jászai Mari téren, 2022. március 16-án. | Fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu

Kötelességgel tartozunk embertársainkért, a családon vagy közösségen belüli felelősségvállalás pedig még inkább betartandó – mondta Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija az ukrán helyzettel kapcsolatban. 

Fiala János KeljFelJancsi című műsorában Köves Slomó támogatásáról biztosította az ukrán zsidó közösséget. Többek között pénzbeli segítséget, elszállásolást és Ukrajnában rekedt személyek kimenekítését is felajánlotta. A vezető rabbi szerint a zsidó közösség egy nagy család. Elmondta, hogy sok segítségkéréssel keresték meg már a háború első napjaitól kezdve. 

Köves Slomó a műsorban az Ukrajnában zsidó közösséget ért ambivalenciákról nyilatkozott. „Az ukrán nemzeti vonalnak vannak erős antiszemita hangjai, mégis egy vállaltan zsidó elnöke van az országnak”. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija laikusként azt mondta, a háborúnak szerinte a tárgyalóasztalnál lesz vége, ami Hitler esetében, a II. világháborúban elképzelhetetlen lett volna.

Köves Slomó a műsorban sürgette, hogy a politikában is legyenek egyértelműek a határvonalak az antiszemitizmussal kapcsolatban. Példaként említette az ellenzéki listán szereplő antiszemita jobbikos politikusokat, illetve, hogy Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter kitüntette Franka Tibort.
„Azt látom az elmúlt 20-25 évben az antiszemitizmussal szembeni, és korábban egyértelműnek gondolt vízválasztó közelít a teljes erodálódáshoz”, és hozzátette, hogy „hagytuk azt, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelem csak egy politikai eszköz legyen”.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink