Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Menekültstátuszt kaphatnak a családon belüli erőszak elől menekülő nők

Létrehozva:

Ha egy nőt a saját országában fizikai vagy lelki bántalmazás ér és a bántalmazó egy családtag, akkor üldözöttnek, menekültnek tekinthető.

A családon belüli erőszak elől menekülő nők menekültstátuszt kaphatnak az Európai Unióban – olvasható a luxembourgi székhelyű uniós bíróság keddi ítéletében.

„A nők meghatározott társadalmi csoporthoz tartozónak tekinthetők, és menekültstátuszt kaphatnak, ha származási országukban, nemi hovatartozásuk miatt fizikai vagy lelki erőszaknak vannak kitéve, ami magában foglalja a szexuális és családon belüli erőszakot is” – mondta ki az uniós testület.

A bírósági ítélet előzménye, hogy egy kurd származású, muzulmán vallású és elvált török állampolgárt a családja házasságra kényszerített, a férje pedig bántalmazott. A nő Bulgáriában folyamodott menekültstátuszért, mivel félt, hogy amennyiben vissza kell térnie Törökországba, az életére törnek. A bolgár bíróság az ügyet az uniós bíróság elé utalta.

Határozatában az EU bírósága felhívta a figyelmet, hogy bárki, akit faji, vallási, nemzetiségi alapon, vagy politikai, illetve egy bizonyos társadalmi csoporthoz való tartozás miatt üldöznek, menekültként ismerhető el.

Az ítélet hozzátette: amennyiben a menekült jogállás elismerésének feltételei nem teljesülnek, kiegészítő védelemben részesülhetnek a menedékkérők, abban az esetben is, ha fennáll annak valós veszélye, hogy a kulturális vagy vallási normák, illetve hagyományok állítólagos megsértése miatt a családtagjaik vagy a közösség tagjai megölik őket vagy velük szemben erőszakot alkalmaznak. A bolgár bíróságnak most az Európai Bíróság döntésével összhangban kell határozatot hoznia az ügyben.

(Képünk illusztráció / Pixabay)

Legnépszerűbb cikkeink