Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán blokkolja a menekülteket érintő uniós megállapodást

Létrehozva:

A magyar kormány blokkolja az Európai Unió 79 fejlődő országgal kötött megállapodását, amely magában foglalja az EU-ból kitoloncolt állampolgárok visszavételét, miután nem teljesítették menedékjogi feltételeket.

Az RTL idézi a Financial Times beszámolóját, amely szerint Orbán Viktor gátolja az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a legújabb javaslatát, amellyel az Európai Unióban tartózkodó menekültek számát szabályoznák.

A lap szerint Orbán a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó rendelkezéseket kifogásolja, legalábbis erről nyilatkozott egy névtelenséget kérő uniós tisztviselő.

Mindezt maga a magyar miniszterelnök is megerősítette az EU-s vezetők múlt heti találkozóján – állítja a portál.

Az Afrikai, Karib-tengeri és Csendes-óceáni Államok Szervezetének (OACPS) 79 országgal fennálló, nemzetközi kapcsolatokat szabályozó szerződése tesz említést az esélyegyenlőségről és a diszkrimináció elleni küzdelemről.

Ennek a megállapodásnak az értelmében a feleknek elő kell mozdítaniuk a nemek közötti egyenlőség kérdését, továbbá elkötelezik magukat amellett, hogy küzdenek a rasszizmus, a megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az ezekhez kapcsolódó intolerancia minden formája, valamint az erőszak és a diszkrimináció minden formája ellen.

A Financial Times idézi Orbán Balázst, a magyar miniszterelnök politikai igazgatóját. Orbán elmondta, hogy Budapest csak akkor engedi át a megállapodást, ha azt átszövegezik. Annak ellenére is ez a magyar kormány álláspontja, hogy  Ursula von der Leyen megerősítette: a megállapodás, létfontosságú az Európai Unió számára.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke találkozik Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnökével Brüsszelben, Belgiumban 2020. február 3-án. Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink